Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaś Tamales jada sie od kilku tysięcy lat do dziś dnia za pomocą rąk , a nie noża i widelca i plain bez sosów i dipów Tamales czyli meksykańskie gołąbki, dziś w wersji wege ale za to z odrobiną maceratu konopnego na zdrowie !! ps. Tamales to nic innego jak ciasto z mąki kukurydzianej z dodatkami zawinięte w liście kolb kukurydzy i gotowane na parze ( w moim przypadku są to mąka kukurydziana , grzyby suszone, papryczka chipotle, por, pasternak, dynia , bakłażan i olej macerat konopny ) ps. do dania wykorzystałem purpurowe liście odmiany starożytnej Senneca Red Stalker Ps. Aranżacja dania jest hołdem dla naukowca i podróżnika , który udowodnił, że tysiące lat temu ludzie prymitywnymi łodziami pływali po oceanie zasiedlając lądy i prowadząć handel ... Tym człowiekiem był THOR HEYERDAHL - człowiek legenda , który łodziami z trzciny i drewna . "Kon Tiki" , "Ra" oraz "Tiger" przemierzał wielokrotnie świat - I to jest autorytet który , gdyby żył,jeszcze to dziś miałby urodziny !
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1442
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 77
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1442
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 77
Składniki
Łuski (liście kolb kukurydzy) należy uprzednio namoczyć w gorącej wodzie , to ułatwi zawijanie ich potem :)
Mąkę kukurydzianą zalewamy odrobiną gorącej wody , i wyrabiamy masę .. Do masy można dodać pozostałe skjładniki warzyw i oleju (meceratu konopnego lub innego) . , Następnie nakładamy całość na liście i zawijamy (opcjonalnie przewiązując pozostałymi listkami celemem trwałego uformowania.
Zawinięte Tamales wkładamy do naczynia do gotowania na parze (może to być garnek z metalowym sitkiem któy przykrywamy) i gotujemy ok 15 minut.
Gotowe Tamales spożywamy odwijając liście , zjadamy samą zawartość nie liście :) I tak jak przed tysiącami lat aż po dzień dzisiejszy tamales jada się za pomocą rąk nie noża i widelca. Jeśli ktoś chce może sobie nakładać jakiś sos lub dip ale w oryginale najlepiej smakują "plane" czyli same :)