Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaś Tamales jada sie od kilku tysięcy lat do dziś dnia za pomocą rąk , a nie noża i widelca i plain bez sosów i dipów Tamales czyli meksykańskie gołąbki, dziś w wersji wege ale za to z odrobiną maceratu konopnego na zdrowie !! ps. Tamales to nic innego jak ciasto z mąki kukurydzianej z dodatkami zawinięte w liście kolb kukurydzy i gotowane na parze ( w moim przypadku są to mąka kukurydziana , grzyby suszone, papryczka chipotle, por, pasternak, dynia , bakłażan i olej macerat konopny ) ps. do dania wykorzystałem purpurowe liście odmiany starożytnej Senneca Red Stalker Ps. Aranżacja dania jest hołdem dla naukowca i podróżnika , który udowodnił, że tysiące lat temu ludzie prymitywnymi łodziami pływali po oceanie zasiedlając lądy i prowadząć handel ... Tym człowiekiem był THOR HEYERDAHL - człowiek legenda , który łodziami z trzciny i drewna . "Kon Tiki" , "Ra" oraz "Tiger" przemierzał wielokrotnie świat - I to jest autorytet który , gdyby żył,jeszcze to dziś miałby urodziny !
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 880
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Łuski (liście kolb kukurydzy) należy uprzednio namoczyć w gorącej wodzie , to ułatwi zawijanie ich potem :)
Mąkę kukurydzianą zalewamy odrobiną gorącej wody , i wyrabiamy masę .. Do masy można dodać pozostałe skjładniki warzyw i oleju (meceratu konopnego lub innego) . , Następnie nakładamy całość na liście i zawijamy (opcjonalnie przewiązując pozostałymi listkami celemem trwałego uformowania.
Zawinięte Tamales wkładamy do naczynia do gotowania na parze (może to być garnek z metalowym sitkiem któy przykrywamy) i gotujemy ok 15 minut.
Gotowe Tamales spożywamy odwijając liście , zjadamy samą zawartość nie liście :) I tak jak przed tysiącami lat aż po dzień dzisiejszy tamales jada się za pomocą rąk nie noża i widelca. Jeśli ktoś chce może sobie nakładać jakiś sos lub dip ale w oryginale najlepiej smakują "plane" czyli same :)