Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki warzywne to aromatyczna, chrupiąca i pyszna przekąska dla dzieci i dorosłych. Do ich zrobienia możesz wykorzystać akurat te warzywa, które znajdują się w twojej lodówce. Śmiało eksperymentuj z ich składem, aby za każdym razem uzyskać nowy, zaskakujący efekt. Możesz jeść je samodzielnie lub w towarzystwie surówki, ulubionego sosu lub wykorzystać jako składnik wegetariańskich burgerów.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 763
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22800
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15211
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4911
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45761
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 763
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22800
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15211
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4911
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45761
Składniki
Ugotuj obrane ziemniaki i marchewkę do miękkości. Możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Oddziel różyczki brokułu i także ugotuj na półtwardo. Na łyżce masła lub oleju podsmaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Podgrzane przyprawy i zioła pod wpływem ciepła lepiej wydobędą swój wspaniały aromat.
Wrzuć ugotowane ziemniaki, marchewki, brokuł, groszek z puszki (jeśli używasz surowego, ugotuj go wcześniej razem z brokułem), cebulę i czosnek z przyprawami wrzuć do malaksera lub wysokiego naczynia i zblenduj. Jeśli nie chcesz uzyskać gładkiej pasty, zmiel składniki tak, by fragmenty warzyw pozostały widoczne. Dodaj jajko oraz mąkę, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszaj.
Z masy ziemniaczano-warzywnej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj je i wyrabiaj zgrabne kotleciki. Rozgrzej patelnię i wlej nieco tłuszczu. Układaj kotlety pojedynczo na patelni tak, aby się nie stykały. Smaż z każdej strony do uzyskania złocistobrązowego koloru i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym (papier wchłonie nadmiar tłuszczu). Podawaj od razu gorące z ketchupem, dipem lub chutneyem.