Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tanie potrawy wcale nie muszą być mdłe i pozbawione smaku. Tanioszki zawładną twoim sercem i podniebieniem już od pierwszego kęsa. Te szybkie placki to świetny sposób na wykorzystanie pozostałości gotowanych ziemniaków z obiadu i przemycenie zdrowej porcji warzyw. Tanioszki serwuj z kwaśną śmietaną, sosem tzatziki lub sadzonym jajkiem.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 280
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13102
Polecam.
Odsłon: 842
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 280
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13102
Polecam.
Odsłon: 842
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i utłucz tłuczkiem na gładkie puree. Przygotuj resztę warzyw. Brokuł oczyść, podziel na różyczki i przesiekaj. Obrane marchewki zetrzyj na tarce jarzynowej. Cebulę obierz i poszatkuj w drobną kostkę, podobnie pokrój oczyszczoną z błonek i nasion paprykę. Do miski przełóż wszystkie warzywa, dodaj groszek zielony, wbij jajka, dorzuć posiekany koperek i mąkę (zacznij od mniejszej ilości). Dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj dokładnie. Masa powinna być zwarta i łatwo się formować. W razie potrzeby wbij jeszcze jedno jajko i dosyp dodatkową łyżkę mąki.
Na dużej patelni rozgrzej olej, wykładaj łyżką porcję warzywnej masy i lekko spłaszcz. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Wyłóż tanioszki na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące z ulubionym sosem.