Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tanie potrawy wcale nie muszą być mdłe i pozbawione smaku. Tanioszki zawładną twoim sercem i podniebieniem już od pierwszego kęsa. Te szybkie placki to świetny sposób na wykorzystanie pozostałości gotowanych ziemniaków z obiadu i przemycenie zdrowej porcji warzyw. Tanioszki serwuj z kwaśną śmietaną, sosem tzatziki lub sadzonym jajkiem.
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1024
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4430
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 455
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2851
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38749
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1024
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4430
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 455
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2851
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38749
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i utłucz tłuczkiem na gładkie puree. Przygotuj resztę warzyw. Brokuł oczyść, podziel na różyczki i przesiekaj. Obrane marchewki zetrzyj na tarce jarzynowej. Cebulę obierz i poszatkuj w drobną kostkę, podobnie pokrój oczyszczoną z błonek i nasion paprykę. Do miski przełóż wszystkie warzywa, dodaj groszek zielony, wbij jajka, dorzuć posiekany koperek i mąkę (zacznij od mniejszej ilości). Dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj dokładnie. Masa powinna być zwarta i łatwo się formować. W razie potrzeby wbij jeszcze jedno jajko i dosyp dodatkową łyżkę mąki.
Na dużej patelni rozgrzej olej, wykładaj łyżką porcję warzywnej masy i lekko spłaszcz. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Wyłóż tanioszki na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące z ulubionym sosem.