Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarcioki pochodzą z kuchni góralskiej. Znane są też pod nazwą kluski scykane. My nazywamy je góralskimi żelusiami ;) Wybornie smakują z boczkiem, cebulą i zsiadłym mlekiem <3
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 629
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 788
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 701
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 57
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 629
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 788
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 701
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 57
Składniki
Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach, odciskamy, płynu nie wylewamy (jeszcze może nam się przydać). Dodajemy mąkę, sól, dokładnie wyrabiamy (jeśli masa jest za sucha, dolewamy trochę płynu z odciśniętych ziemniaków). Łyżką nabieramy małe porcje masy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich (klusek) miękkości. Podajemy ze smażonym boczkiem (kostka) z cebulą (posiekaną).