Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta agrestowa z bezą"
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2223
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 263
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2223
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 263
Składniki
Owoce umyj, osusz. Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto. Schłodź je w lodówce przez ok. 30 min. Później ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy do tarty. Spód nakłuj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli.
Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw formę z ciastem na 15 minut. Po tym czasie usuń papier, piecz jeszcze 10 minut. Wyjmij, lekko przestudź.
Do rondelka włóż 60 dag agrestu, dodaj cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści a agrest zmięknie. Zawartość rondelka przecedź przez sitko. Do soku dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Dodaj rozgotowane owoce oraz świeży pozostały agrest, zagotuj mieszając.
Schłodzone białka ubij z cukrem na sztywną pianę, wsyp mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijaj.
Na podpieczony spód wyłóż masę agrestową a na nią pianę z białek. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie