Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta czekoladowo-orkiszowa

Tarta czekoladowo-orkiszowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Tarta czekoladowo-orkiszowa"

Składniki

  • 25 dag mąki orkiszowej typ 650
  • 15 dag masła
  • 4 i 1/2 łyżki cukru brązowego trzcinowego (6 dag)
  • jajko
  • tłuszcz do formy szczypta soli. Masa: 330 ml śmietanki 30%
  • 30 dag serka Philadelphia lub mascarpone albo ricotty
  • 30 dag gorzkiej czekolady (60% zawartości kakao)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4-5 fig
  • garść ciemnych winogron
  • sól hawajska zielona
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 45 min • Porcja 340 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 12 porcji

  2. Agata Skiba z Łabędziowa

  3. Ciasto: zagniatam je z podanych składników. Wylepiam spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywam pergaminem, wsypuję suchy groch (jako obciążnik), piekę w temp. 180°C ok. 20 min. Kilka minut przed końcem pieczenia usuwam papier z grochem i podpiekam spód na złocisto.

  4. Masa: śmietankę podgrzewam, dodaję serek, cukier puder, miksuję, aż się rozpuści. Dodaję kawałki czekolady, mieszam. Gdy masa jest jednolita, wylewam na ciasto.

  5. Figi i winogrona kroję na cząstki, układam na masie. Wstawiam do lodówki, by krem stężał. Przed podaniem posypuję solą hawajską.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń