Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta gryczana z ziemniakami i bryndzą

Tarta gryczana z ziemniakami i bryndzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 2003

Dodano:

Odsłon: 119

Kruche gryczane ciasto z ziemniakami, boczkiem i bryndzą.

Składniki

  • Ciasto gryczane:
  • Mąka gryczana - 220g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Masło (zimne) - 100g
  • Dodatki:
  • Ziemniaki - 6 małych
  • Bryndza - 125g
  • Boczek - 100g
  • Cebula - 1 szt
  • Pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta gryczana z ziemniakami i bryndzą

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagniatamy. Ważne, aby masło było zimne, pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto powinny się połączyć, ale nadal pozostać kruche.
    Wkładamy do lodówki na pół godziny.

    W tym czasie kroimy boczek w kostkę i cebulę na wiórka. Smażymy na patelni (najpierw boczek, a kiedy będzie już chrupiący dodajemy cebulę i przyprawiamy pieprzem). Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Kroimy na plasterki


    Zimne ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka do ciasta przenosimy na natłuszczoną blachę do tarty. Dokładnie wykładamy blachę i nakłuwamy widelcem. Samo ciasto pieczemy 10 minut w 190 stopniach.

  2. Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z cebulą, połowę bryndzy, pokrojone ziemniaki i resztę bryndzy na górę.

    Dopiekamy jeszcze 25 minut w 190 stopniach.

    Tarta jest pyszna od razu po upieczeniu i następnego dnia po podgrzaniu. Ciasto jest kruche, ale nie sypie się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń