Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche gryczane ciasto z ziemniakami, boczkiem i bryndzą.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2574
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3454
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1545
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2229
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2574
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3454
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1545
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2229
Składniki
Składniki na ciasto zagniatamy. Ważne, aby masło było zimne, pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto powinny się połączyć, ale nadal pozostać kruche. Wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie kroimy boczek w kostkę i cebulę na wiórka. Smażymy na patelni (najpierw boczek, a kiedy będzie już chrupiący dodajemy cebulę i przyprawiamy pieprzem). Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Kroimy na plasterki Zimne ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka do ciasta przenosimy na natłuszczoną blachę do tarty. Dokładnie wykładamy blachę i nakłuwamy widelcem. Samo ciasto pieczemy 10 minut w 190 stopniach.
Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z cebulą, połowę bryndzy, pokrojone ziemniaki i resztę bryndzy na górę. Dopiekamy jeszcze 25 minut w 190 stopniach. Tarta jest pyszna od razu po upieczeniu i następnego dnia po podgrzaniu. Ciasto jest kruche, ale nie sypie się.