Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do pieczenia tej tarty użyłam wszystkiego co uwielbiam: sera pleśniowego, bryndzy, sera żółtego, zielonych szparagów. Owszem, trzeba włożyć sporo pracy w jej przygotowanie, ale warto. Jeszcze czuję ten smak...
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1126
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1284
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 505
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1126
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1284
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 505
Składniki
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn. Szparagi obgotować krótko w wodzie z dodatkiem soli i cukru (główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody). Ugotowane szparagi wyjąć z wody, wystudzić, pokroić na kawałki. Ciasto: Wszystkie składniki zarobić jak ciasto kruche. Formę na tartę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, włożyć do formy. Docisnąć dno i brzegi, ponakłuwać spód widelcem. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20 min. Po włożeniu ciasta do piekarnika możemy przygotować resztę składników. Jajka, żółtko i śmietanę należy ubić na jednolitą masę, przy pomocy trzepaczki rózgowej. Dodać bryndzę, czosnek granulowany, odrobinę soli i pieprzu. Ponownie ubijać, aż ser nam się rozpuści. Cebulę obrać, pokroić w piórka, ser pleśniowy i żółty pokroić w plasterki.
Po 20 minutach wyjmujemy z piekarnika podpieczone ciasto. Na spód układamy plasterki sera żółtego, wlewamy połowę masy śmietanowej, wykładamy zielone szparagi, wlewamy pozostałą część masy. Na wierzch układamy plasterki sera pleśniowego i cebulę pokrojoną w piórka. Tarte ponownie wkładamy do piekarnika, na kolejne 20 minut. Po tym czasie możemy sprawdzić jak ma się nasza tarta. U mnie była jeszcze nieco płynna w środku, więc dopiekałam przez kolejne 20 minut.
Jeżeli masa śmietanowo- jajeczna jest ścięta, wyjmujemy tartę, kroimy i zjadamy. Można podać z sosem, u mnie pieczarkowo- pomidorowy: https://smaker.pl/przepis-sos-pieczarkowo-pomidorowy,107540.html
Smacznego.