Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta mocno serowa ze szparagami

Tarta mocno serowa ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 49502

Dodano:

Odsłon: 792

Do pieczenia tej tarty użyłam wszystkiego co uwielbiam: sera pleśniowego, bryndzy, sera żółtego, zielonych szparagów. Owszem, trzeba włożyć sporo pracy w jej przygotowanie, ale warto. Jeszcze czuję ten smak...

Składniki

  • ciasto: mąka 20 dkg, masło 10 dkg, jajko 1 szt, szczypta soli
  • farsz: zielone szparagi 1/2 pęczka
  • cebula 1 szt
  • ser żółty 200 g
  • bryndza 120 g
  • ser pleśniowy (ulubiony) 120 g
  • śmietana 18% 3- 4 łyżki
  • jajka 3 szt (dwa całe i jedno żółtko)
  • czosnek granulowany, sól, pieprz czarny mielony, cukier 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta mocno serowa ze szparagami

Przygotowanie

  1. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn. Szparagi obgotować krótko w wodzie z dodatkiem soli i cukru (główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody). Ugotowane szparagi wyjąć z wody, wystudzić, pokroić na kawałki.

    Ciasto: Wszystkie składniki zarobić jak ciasto kruche. Formę na tartę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, włożyć do formy. Docisnąć dno i brzegi, ponakłuwać spód widelcem. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20 min.

    Po włożeniu ciasta do piekarnika możemy przygotować resztę składników. Jajka, żółtko i śmietanę należy ubić na jednolitą masę, przy pomocy trzepaczki rózgowej. Dodać bryndzę, czosnek granulowany, odrobinę soli i pieprzu. Ponownie ubijać, aż ser nam się rozpuści.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka, ser pleśniowy i żółty pokroić w plasterki.

  2. Po 20 minutach wyjmujemy z piekarnika podpieczone ciasto. Na spód układamy plasterki sera żółtego, wlewamy połowę masy śmietanowej, wykładamy zielone szparagi, wlewamy pozostałą część masy. Na wierzch układamy plasterki sera pleśniowego i cebulę pokrojoną w piórka.
    Tarte ponownie wkładamy do piekarnika, na kolejne 20 minut. Po tym czasie możemy sprawdzić jak ma się nasza tarta. U mnie była jeszcze nieco płynna w środku, więc dopiekałam przez kolejne 20 minut.

  3. Jeżeli masa śmietanowo- jajeczna jest ścięta, wyjmujemy tartę, kroimy i zjadamy.
    Można podać z sosem, u mnie pieczarkowo- pomidorowy: https://smaker.pl/przepis-sos-pieczarkowo-pomidorowy,107540.html

  4. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 22 czerwca 2014 pysznosci, uwielbiam takie mieszanki serowe, do tego jeszcze szparagi... mniam mniam....

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 22 czerwca 2014 Czemu ja się katuję takim widokiem przed śniadaniem?! OBŁĘDNA! :) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń