Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta pomidorowa z gorgonzolą"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2514
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 321
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 188
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2514
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 321
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 188
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 747
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Mąkę wymieszać z 1/2 ły żeczki soli. Dodać masło, jajko i ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.
Gorgonzolę rozgnieść widelcem i utrzeć z twarożkiem. Przyprawić pieprzem. Pomidory pokroić w plasterki. Formę do tarty (śr. 26 cm) natłuścić. Ciasto rozwałkować na placek o śr. 30 cm. Wylepić nim spód i brzegi formy. Rozsmarować masę serową. Przykryć plastrami pomidorów. Oprószyć pieprzem i solą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30-40 minut. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko. Tartę posypać skwarkami i udekorować oregano.Źródło: Życie na gorąco