Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta pomidorowa z gorgonzolą"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12576
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1426
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13639
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5742
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12576
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1426
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13639
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5742
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Mąkę wymieszać z 1/2 ły żeczki soli. Dodać masło, jajko i ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.
Gorgonzolę rozgnieść widelcem i utrzeć z twarożkiem. Przyprawić pieprzem. Pomidory pokroić w plasterki. Formę do tarty (śr. 26 cm) natłuścić. Ciasto rozwałkować na placek o śr. 30 cm. Wylepić nim spód i brzegi formy. Rozsmarować masę serową. Przykryć plastrami pomidorów. Oprószyć pieprzem i solą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30-40 minut. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na chrupko. Tartę posypać skwarkami i udekorować oregano.Źródło: Życie na gorąco