Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta serowo-brokułowa to znakomita propozycja na obiad dla dwojga. Warto przygotować ją wcześniej – najsmaczniejsza jest po odgrzaniu na drugi dzień.
Forma do tarty 25 cm
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5376
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2491
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5376
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2491
Składniki
Umieść w misce wszystkie składniki na ciasto (masło – pokrojone w kostkę) na stolnicy lub w misie miksera. Zagnieć ręcznie lub końcówką hakiem na jednolitą masę. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek. Wyłóż nim formę na tartę o średnicy 25 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Przykryj odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia i przysyp suchymi ziarnami fasoli. Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze kilka minut – aż ciasto się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go.
Podziel brokuł na różyczki i podgotuj kilka minut na parze.
Pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek.
Rozgrzej w rondelku śmietanę. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę gorgonzolę, starty na tarce parmezan i oregano. Gdy ser się rozpuści, dopraw sos pieprzem i gałką muszkatołową. Połącz z cebulą i czosnkiem. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Oddziel białka jaj od żółtek. Żółtka dodaj do sosu. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli.
Delikatnie wmieszaj pianę do sosu. Przelej go na podpieczone ciasto. Rozsyp na sosie różyczki brokułu. Wstaw ponownie do piekarnika. Piecz przez około 30 minut.