Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon szparagowy zostal otwarty, oprócz tradycyjnych szparagów z szynka i sosem beszamelowym mozna wykonac w oka mgnieniu pyszna tarte szparagowa. Delikatna tarta wysmienicie smakuje ze smazonymi krewetkami.
Ulubiony dodatek do obiadu każdego małego i dużego łasucha .
Odsłon: 37
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1634
Ulubiony dodatek do obiadu każdego małego i dużego łasucha .
Odsłon: 37
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1634
Składniki
Obrac biale szparagi i odciac konce, nastepnie obrac zielone szparagi w dolnej czesci i równiez odciac konce. Zagotowac duzy garnek z woda, doprawic sola, szczypta cukru, maslem i odrobina soku z cytryny. Najpierw gotowac biale szparagi przez 2 minuty, nastepnie dodac zielone szparagi i gotowac jeszcze 3 minuty. Odcedzic, splukac zimna woda i dobrze osuszyc. Drobno posiekac liście trybuli (alternatywnie szczypiorek lub pietruszke). Dodac do twarogu i wymieszac z serem ricotta, jajkami i skrobia kukurydziana. Doprawic sola, pieprzem i drobno starta skórka z cytryny.
Rozwinac ciasto francuskie i umiescic je na papierze do pieczenia w formie zaroodpornej (ok. 35x20 cm). Wlac mase twarogowa i ulozyc na niej szparagi. Skropic odrobina oliwy z oliwek. Piec w temperaturze 190° C na dnie piekarnika przez 35-40 minut.
Podawac bezposrednio po upieczeniu udekorowana smazonymi krewetkami. Przepis na krewetki: https://smaker.pl/przepis-smazone-krewetki,172226,konhambos.html