Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta szparagowa z krewetkami

Tarta szparagowa z krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5194

Dodano:

Odsłon: 1547

Sezon szparagowy zostal otwarty, oprócz tradycyjnych szparagów z szynka i sosem beszamelowym mozna wykonac w oka mgnieniu pyszna tarte szparagowa. Delikatna tarta wysmienicie smakuje ze smazonymi krewetkami.

Składniki

  • 250 g zielonych szparagów
  • 250 g białych szparagów
  • sól, cukier
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek trybuli (albo szczypiorku lub natki pietruszki)
  • 250 g chudego twarogu
  • 250 g sera ricotta
  • 3 jajka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • pieprz
  • ½ łyżeczki drobno startej skórki cytryny
  • 1 rolka (275 g) ciasta francuskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrac biale szparagi i odciac konce, nastepnie obrac zielone szparagi w dolnej czesci i równiez odciac konce. Zagotowac duzy garnek z woda, doprawic sola, szczypta cukru, maslem i odrobina soku z cytryny. Najpierw gotowac biale szparagi przez 2 minuty, nastepnie dodac zielone szparagi i gotowac jeszcze 3 minuty. Odcedzic, splukac zimna woda i dobrze osuszyc.
    Drobno posiekac liście trybuli (alternatywnie szczypiorek lub pietruszke). Dodac do twarogu i wymieszac z serem ricotta, jajkami i skrobia kukurydziana. Doprawic sola, pieprzem i drobno starta skórka z cytryny.

  2. Rozwinac ciasto francuskie i umiescic je na papierze do pieczenia w formie zaroodpornej (ok. 35x20 cm). Wlac mase twarogowa i ulozyc na niej szparagi. Skropic odrobina oliwy z oliwek.
    Piec w temperaturze 190° C na dnie piekarnika przez 35-40 minut.

  3. Podawac bezposrednio po upieczeniu udekorowana smazonymi krewetkami.
    Przepis na krewetki:

    https://smaker.pl/przepis-smazone-krewetki,172226,konhambos.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń