Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta szpinakowa na cieście francuskim

Przepis dnia 2021-12-03
Tarta szpinakowa na cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 3648

Dodano:

Odsłon: 2008

Wystarczy niespełna godzina i kilka głównych składników, by wyczarować to efektowne danie na ciepło. Świeży pomidor bardzo dobrze komponuje się ze szpinakiem, zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Tarta na cieście francuskim świetnie sprawdzi się jako szybki obiad lub kolacja.

Składniki

  • Szpinak mrożony - 200 g
  • Ser feta - 100 g
  • Ser żółty - 60 g
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Jaja - 2 sztuki
  • Sól - 1 duża szczypta
  • Pieprz - 2 szczypty
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Pomidor - 1 sztuka
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie 300 g
  • Olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta szpinakowa na cieście francuskim

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili szpinak i smażymy do jego całkowitego rozmrożenia. Następnie na patelnię dodajemy ser feta i dwie szczypty pieprzu, podsmażamy jeszcze minutę i odstawiamy farsz do lekkiego przestudzenia.

  2. W misce rozkłócamy jaja widelcem, dodajemy jogurt naturalny, starty ser żółty, dużą szczyptę soli oraz przestudzony szpinak i mieszamy całość. Formę do tarty (u mnie okrągła o średnicy 26 cm) wykładamy ciastem francuskim. Fragmenty wystające poza brzeg formy odcinamy i formujemy z nich ruloniki, tworząc kształt róży. Spód gęsto nakłuwamy widelcem i wylewamy na ciasto farsz szpinakowy. Na wierzchu układamy obranego i pokrojonego w plastry pomidora. Brzegi ciasta zawijamy do środka, kładąc je na farszu. W wolnych miejscach układamy róże z ciasta francuskiego. Tartę pieczemy ok. 30 minut w 200 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń