Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-12-2021
Wystarczy niespełna godzina i kilka głównych składników, by wyczarować to efektowne danie na ciepło. Świeży pomidor bardzo dobrze komponuje się ze szpinakiem, zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Tarta na cieście francuskim świetnie sprawdzi się jako szybki obiad lub kolacja.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2166
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 132
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2166
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 132
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Składniki
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili szpinak i smażymy do jego całkowitego rozmrożenia. Następnie na patelnię dodajemy ser feta i dwie szczypty pieprzu, podsmażamy jeszcze minutę i odstawiamy farsz do lekkiego przestudzenia.
W misce rozkłócamy jaja widelcem, dodajemy jogurt naturalny, starty ser żółty, dużą szczyptę soli oraz przestudzony szpinak i mieszamy całość. Formę do tarty (u mnie okrągła o średnicy 26 cm) wykładamy ciastem francuskim. Fragmenty wystające poza brzeg formy odcinamy i formujemy z nich ruloniki, tworząc kształt róży. Spód gęsto nakłuwamy widelcem i wylewamy na ciasto farsz szpinakowy. Na wierzchu układamy obranego i pokrojonego w plastry pomidora. Brzegi ciasta zawijamy do środka, kładąc je na farszu. W wolnych miejscach układamy róże z ciasta francuskiego. Tartę pieczemy ok. 30 minut w 200 st. C.