Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta wegetariańska-błyskawiczna

Tarta wegetariańska-błyskawiczna

Autor:

Przepisów i artykułów: 882 Ocena: 16943

Dodano:

Odsłon: 231

Danie wegetariańskie

Składniki

  • Ciasto : 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • pół łyżeczki soli
  • Wierzch: 3 mięsiste pomidory
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 2 jajka
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 100 g startego sera grana padano
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta wegetariańska-błyskawiczna

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche.
    Do żółtka dodałem łyżkę wody, roztrzepałem energicznie. Mąkę przesiałem do miski, aby ją napowietrzyć. Dodałem szczyptę soli.
    Wymieszałem, na środku zrobiłem wgłębienie i włożyłem pokrojone masło. Wyrobiłem ciasto szybko ( ciasto kruche nie lubi ciepła ).
    Dodałem żółtko z wodą. Zagniotłem. Stolnicę obsypałem mąką, przełożyłem ciasto. Rozwałkowałem, a następnie uformowałem kulę, owinąłem folia i włożyłem do lodówki na co najmniej pół godziny.
    Ciasto jest wtedy gotowe do wykorzystania.

    Przygotowanie spodu.
    Ciasto wyjąłem z lodówki. Okrągłą formę wyłożyłem papierem do pieczenia. Rozwałkowałem ciasto na grubość pół centymetra i przeniosłem na wałku do formy. Zawinąłem nadmiar ciasta na brzegach. Spód nakłułem widelcem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto się przyrumieniło.

    Przygotowanie wierzchu.
    Z cukinii odciąłem końce, przekroiłem wzdłuż, pokroiłem w kostkę.
    Z bakłażana również odciąłem koniec, pokroiłem w plasterki.
    Na patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem cukinie i bakłażana. Dusiłem razem, mieszając, aż warzywa zmiękły i się przyrumieniły. Posoliłem i popieprzyłem. Pomidory opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plasterki. Usunąłem sok z pestkami ( jeśli jest go za dużo ).
    W miseczce roztrzepałem jajka, wlałem śmietanę z mlekiem. Doprawiłem solą, pieprzem i startą gałką. Spód tarty oprószyłem delikatnie mąką. Wyłożyłem usmażony bakłażan z cukinią, a na to pokrojone pomidory. Zalałem wierzch masą śmietanowo-jajeczną. Posypałem startym serem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika, piekłem ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń