Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Ciasto kruche.
Do żółtka dodałem łyżkę wody, roztrzepałem energicznie. Mąkę przesiałem do miski, aby ją napowietrzyć. Dodałem szczyptę soli.
Wymieszałem, na środku zrobiłem wgłębienie i włożyłem pokrojone masło. Wyrobiłem ciasto szybko ( ciasto kruche nie lubi ciepła ).
Dodałem żółtko z wodą. Zagniotłem. Stolnicę obsypałem mąką, przełożyłem ciasto. Rozwałkowałem, a następnie uformowałem kulę, owinąłem folia i włożyłem do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ciasto jest wtedy gotowe do wykorzystania.
Przygotowanie spodu.
Ciasto wyjąłem z lodówki. Okrągłą formę wyłożyłem papierem do pieczenia. Rozwałkowałem ciasto na grubość pół centymetra i przeniosłem na wałku do formy. Zawinąłem nadmiar ciasta na brzegach. Spód nakłułem widelcem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto się przyrumieniło.
Przygotowanie wierzchu.
Z cukinii odciąłem końce, przekroiłem wzdłuż, pokroiłem w kostkę.
Z bakłażana również odciąłem koniec, pokroiłem w plasterki.
Na patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem cukinie i bakłażana. Dusiłem razem, mieszając, aż warzywa zmiękły i się przyrumieniły. Posoliłem i popieprzyłem. Pomidory opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plasterki. Usunąłem sok z pestkami ( jeśli jest go za dużo ).
W miseczce roztrzepałem jajka, wlałem śmietanę z mlekiem. Doprawiłem solą, pieprzem i startą gałką. Spód tarty oprószyłem delikatnie mąką. Wyłożyłem usmażony bakłażan z cukinią, a na to pokrojone pomidory. Zalałem wierzch masą śmietanowo-jajeczną. Posypałem startym serem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika, piekłem ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni C.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 21 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 20 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Cudowna!!!!Aż się głodna zrobiłam! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz