Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie wegetariańskie
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1173
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1173
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 31
Składniki
Ciasto kruche. Do żółtka dodałem łyżkę wody, roztrzepałem energicznie. Mąkę przesiałem do miski, aby ją napowietrzyć. Dodałem szczyptę soli. Wymieszałem, na środku zrobiłem wgłębienie i włożyłem pokrojone masło. Wyrobiłem ciasto szybko ( ciasto kruche nie lubi ciepła ). Dodałem żółtko z wodą. Zagniotłem. Stolnicę obsypałem mąką, przełożyłem ciasto. Rozwałkowałem, a następnie uformowałem kulę, owinąłem folia i włożyłem do lodówki na co najmniej pół godziny. Ciasto jest wtedy gotowe do wykorzystania. Przygotowanie spodu. Ciasto wyjąłem z lodówki. Okrągłą formę wyłożyłem papierem do pieczenia. Rozwałkowałem ciasto na grubość pół centymetra i przeniosłem na wałku do formy. Zawinąłem nadmiar ciasta na brzegach. Spód nakłułem widelcem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto się przyrumieniło. Przygotowanie wierzchu. Z cukinii odciąłem końce, przekroiłem wzdłuż, pokroiłem w kostkę. Z bakłażana również odciąłem koniec, pokroiłem w plasterki. Na patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem cukinie i bakłażana. Dusiłem razem, mieszając, aż warzywa zmiękły i się przyrumieniły. Posoliłem i popieprzyłem. Pomidory opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plasterki. Usunąłem sok z pestkami ( jeśli jest go za dużo ). W miseczce roztrzepałem jajka, wlałem śmietanę z mlekiem. Doprawiłem solą, pieprzem i startą gałką. Spód tarty oprószyłem delikatnie mąką. Wyłożyłem usmażony bakłażan z cukinią, a na to pokrojone pomidory. Zalałem wierzch masą śmietanowo-jajeczną. Posypałem startym serem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika, piekłem ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni C.