Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2714
Dodano: 28.09.2014
Odsłon: 1146
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach osolonej wodzie /tak do niezupełnej miękkości/.
Myję por, siekam w talarki i podsmażam na oliwie.
Cebulę obieram i kroję w piórka. Dodaję do pora. Solę, pieprzę, słodzę i duszę do miękkości /podlewam odrobinę wodą/.
Surowy filet myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Podsmażam. Przyprawiam solą i pieprzem.
Filet wędzony kroję w kostkę.
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
Mięso i ziemniaki dodaję do pora i cebuli. Mieszam dokładnie. Podlewam odrobiną oliwy i podsmażam. Przyprawiam majerankiem. Zdejmuję z ognia.
1 jabłko obieram i kroję w kostkę. Łączę z farszem.
Jaja rozkłócam ze śmietaną. Sery ścieram i mieszam z masą.
Odstawiam wszystko na bok.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Mąkę przesiewam z sypkimi składnikami. Dodaję masło i jajo rozkłócone ze śmietaną. Miksuję do połączenia. Zagniatam.
Blat posypuję mąką. Rozwałkowuję ciasto.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Boki smaruję masłem i posypuję delikatnie mąką. Układam ciasto. Obcinam nadmiar.
Wkładam tortownicę do rozgrzanego piekarnika i podpiekam tartę 15 minut.
Wyjmuję blachę z piekarnika. Przekładam farsz porowy. Zalewam wszystko sosem serowym.
Drugie jabłko kroję w plastry. Układam na powierzchni. Posypuję majerankiem.
Piekę 40-45 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)