Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
…czyli rustykalny paj papet vaudois z kurczakiem i jabłkami.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116840
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8008
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3016
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1626
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1319
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116840
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8008
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3016
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1626
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1319
Składniki
Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach osolonej wodzie /tak do niezupełnej miękkości/. Myję por, siekam w talarki i podsmażam na oliwie. Cebulę obieram i kroję w piórka. Dodaję do pora. Solę, pieprzę, słodzę i duszę do miękkości /podlewam odrobinę wodą/. Surowy filet myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Podsmażam. Przyprawiam solą i pieprzem. Filet wędzony kroję w kostkę. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Mięso i ziemniaki dodaję do pora i cebuli. Mieszam dokładnie. Podlewam odrobiną oliwy i podsmażam. Przyprawiam majerankiem. Zdejmuję z ognia. 1 jabłko obieram i kroję w kostkę. Łączę z farszem. Jaja rozkłócam ze śmietaną. Sery ścieram i mieszam z masą. Odstawiam wszystko na bok.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Mąkę przesiewam z sypkimi składnikami. Dodaję masło i jajo rozkłócone ze śmietaną. Miksuję do połączenia. Zagniatam. Blat posypuję mąką. Rozwałkowuję ciasto. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Boki smaruję masłem i posypuję delikatnie mąką. Układam ciasto. Obcinam nadmiar. Wkładam tortownicę do rozgrzanego piekarnika i podpiekam tartę 15 minut.
Wyjmuję blachę z piekarnika. Przekładam farsz porowy. Zalewam wszystko sosem serowym. Drugie jabłko kroję w plastry. Układam na powierzchni. Posypuję majerankiem. Piekę 40-45 minut.