Do góry

Dania główne Przepis na:

tarta z alpejskiej wioski

tarta z alpejskiej wioski

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2714

Dodano:

Odsłon: 1146

…czyli rustykalny paj papet vaudois z kurczakiem i jabłkami.

Składniki

  • TARTA 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 jajo
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • WYPEŁNIENIE 300 g filetu drobiowego
  • 300 g filetu drobiowego wędzonego
  • 100 g ementalera
  • 50 g gruyere
  • 2 spore antonówki /około 400 g/
  • 400 g pora /jasna część/
  • 2 małe cebule czerwone
  • 700 g ziemniaków
  • 250 g śmietany 18%
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa, majeranek, sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
tarta z alpejskiej wioski

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach osolonej wodzie /tak do niezupełnej miękkości/.
    Myję por, siekam w talarki i podsmażam na oliwie.
    Cebulę obieram i kroję w piórka. Dodaję do pora. Solę, pieprzę, słodzę i duszę do miękkości /podlewam odrobinę wodą/.
    Surowy filet myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Podsmażam. Przyprawiam solą i pieprzem.
    Filet wędzony kroję w kostkę.
    Ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
    Mięso i ziemniaki dodaję do pora i cebuli. Mieszam dokładnie. Podlewam odrobiną oliwy i podsmażam. Przyprawiam majerankiem. Zdejmuję z ognia.
    1 jabłko obieram i kroję w kostkę. Łączę z farszem.
    Jaja rozkłócam ze śmietaną. Sery ścieram i mieszam z masą.
    Odstawiam wszystko na bok.

  2. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

    Mąkę przesiewam z sypkimi składnikami. Dodaję masło i jajo rozkłócone ze śmietaną. Miksuję do połączenia. Zagniatam.
    Blat posypuję mąką. Rozwałkowuję ciasto.
    Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Boki smaruję masłem i posypuję delikatnie mąką. Układam ciasto. Obcinam nadmiar.
    Wkładam tortownicę do rozgrzanego piekarnika i podpiekam tartę 15 minut.

  3. Wyjmuję blachę z piekarnika. Przekładam farsz porowy. Zalewam wszystko sosem serowym.
    Drugie jabłko kroję w plastry. Układam na powierzchni. Posypuję majerankiem.
    Piekę 40-45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń