Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z bakłażanem i ricottą"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1690
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 30
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1581
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1690
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 30
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1581
Składniki
Warzywa myjemy. Bakłażana kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Paprykę kroimy w słupki, pomidora w półplasterki, a obraną czerwoną cebulę w piórka.
Śmietanę kremówkę miksujemy z jajkami, serem ricotta, solą i pieprzem do smaku.
Formę na tartę wylepiamy ciastem francuskim. Na cieście układamy plasterki bakłażana, pokrojonego pomidora i paprykę, posypujemy piórkami czerwonej cebuli.
Tartę zalewamy masą śmietanowo-serową i na około 20 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC, na środkowy poziom. Dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 3 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 286 kcal Białko 17 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 47 gŹródło: Rewia