Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z boćwiną, porem i migdałami

Tarta z boćwiną, porem i migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 3307

Dodano:

Odsłon: 251

Szwajcarska tarta z boćwiną, porem oraz interesujacym dodatkiem- płatkami migdałów. Tarta jest przepyszna, wegetariańska, delikatna, słodkawa. Urozmaiciłam ją dodając parę łyżek mrożonych malin, nabrała przez to lekko owocowej nuty. Jeśli lubicie tarty, quiche lub pizzę, jest to przepis dla Was.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3/ 4 płatkow migdałów
  • 1, 5 szklanki maki razowej
  • 0, 5 maki pszennej
  • 0, 5 łyżeczki cukru
  • 0, 5 łyżeczki soli
  • 1/ 3 szklanki oleju
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody
  • Nadzienie warzywne:
  • 3 łyżki oliwy
  • 250 g boćwiny
  • 1 por
  • szczypta soli, pieprzu, tymianku
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 0,5 szklanki malin
  • Sos do polania:
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • 0,5 szklanki płatków migdałów
  • 0,5 szklanki wody
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z boćwiną, porem i migdałami

Przygotowanie

  1. Formę do tarty lub okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem.W robocie kuchennym (z przystawką do przygotowywania ciasta) miksujemy płatki migdałów, dodajemy obie mąki, cukier i sól. Nie mam robota, wiec zmiksowałam płatki zwykłym blenderem. Dodajemy olej i zimną wodę, zagniatamy ciasto i formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą . Wkładamy do lodówki na 20 minut.

  2. Ciasto wykładamy na blat i wałkujemy okrąg o średnicy większej niż wybrana forma do tarty i wyklejamy foremkę. Dokładnie przyciskamy ciasto do brzegów, żeby wypełniło faliste boki naczynia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

  3. Warzywa na nadzienie dokładnie myjemy. Liście boćwiny blanszujemy krótko w garnku z gorącą wodą , nastepnie drobno kroimy. Pory kroimy w talarki i razem z olejem podsmażamy na patelni, ciagle mieszając. Gdy por zmięknie, dodajemy boćwinę i wodę, dusimy, aż woda odparuje. W małej miseczce łyżką lekko rozgniatamy maliny i odstawiamy na bok.

  4. Przygotowujemy polewę. W tym celu miksujemy 0, 5 filiżanki płatków migdałów z 0,5 filiżanki wody na gładką masę. Dodajemy jajka i mieszamy. Ser ucieramy na tarce i dodajemy do masy.

  5. Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie z pora i boćwiny, rozgniecione maliny i polewamy masą serowo-jajeczną . Posypujemy 2 łyżkami płatków migdałowych. Obniżamy temperaturę w piekarniku na 170 stopni i pieczemy tartę około 30- 40 minut, aż brzegi pięknie się zarumienią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 stycznia 2018 Oj taaaak!!!!Przepis dla mnie:))))A zdjęcie przepiękne!Zresztą jak zwykle u Ciebie:))) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń