Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z boczkiem"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2465
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 52
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2465
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 52
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Z mąki, masła, jajka, soli szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1,5 godz.
Dynię przekrój, usuń środek z pestkami, miąższ odetnij od skóry i pokrój w plasterki.
Na oleju zeszklij pokrojoną w krążki cebulę, po minucie smażenia dodaj miód i ocet balsamiczny. Smaż chwilę razem, po czym odstaw. Na suchej patelni podsmaż boczek pokrojony w dużą kostkę.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż blachę, tak by ciasto tworzyło kołnierz na bokach. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz w piekarniku 15 min w 200 st. C.
Jajko, śmietanę, mleko i masło roztrzep na jednolitą masę. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Na ostudzonym spodzie ciasta ułóż cebulę, plasterki dyni, zalej masą jajeczno-śmietanową, rozłóż podsmażony boczek i posyp pokruszonym serem.
Tartę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut. Czas przygotowania: 50 min (bez odstawienia ciasta) 370 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień