Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z boczkiem i kozim serem

Tarta z boczkiem i kozim serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 1526

Dodano:

Odsłon: 3226

Ciekawy pomysł na pożywny obiad lub na zimną przekąskę...

Składniki

  • Ciasto: 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 5 g soli
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • Farsz: 30 dkg wędzonego boczku
  • 10 dkg sera koziego
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • Masa jajeczna: 3 jajka
  • 180 g śmietany 18%
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia.

  2. Farsz: Boczek z cebulką pokroić w kostkę i podsmażyć. Wyłożyć na podpieczoną tartę. Przykryć pokrojonym w plasterki kozim serem i posypać szczypiorkiem.

  3. Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylać na tartę i całość zapiekać jeszcze 20 min. do całkowitego ścięcia się masy jajecznej.

    Podawać na ciepło lub zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń