Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta na słono z brukselka, fetą i serem żółtym to idealny pomysł na obiad. Smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1126
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1126
Składniki
CIASTO Mąkę przesiać, dodać zimne, pokrojone na kawałki masło, następnie posiekać wszystko nożem do utworzenia ciasta o konsystencji kruszonki. Dodać 2 jajka i wodę, szybko zagnieść. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłożyć w formie do tarty posmarowanej masłem. Porobić widelcem nakłucia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.i piec przez ok. 20 minut, póki nie uzyska złocistego koloru.
FARSZ 1 pozostałe jajko wymieszać za pomocą trzepaczki ze śmietaną i startym na wiórki serem żółtym. Dodać przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Następnie do masy dorzucić pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta. Masę wylać na tartę. Ugotowane brukselki pokroić na połówki, układać w masie jajeczno - serowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec do momentu aż masa się zetnie (ok. 20 - 25 minut). Smacznego!