Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z brukselką i serem feta

Tarta z brukselką i serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 103

Dodano:

Odsłon: 3428

Tarta na słono z brukselka, fetą i serem żółtym to idealny pomysł na obiad. Smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z brukselką i serem feta

Przygotowanie

  1. CIASTO
    Mąkę przesiać, dodać zimne, pokrojone na kawałki masło, następnie posiekać wszystko nożem do utworzenia ciasta o konsystencji kruszonki. Dodać 2 jajka i wodę, szybko zagnieść. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

    Po tym czasie ciasto wyłożyć w formie do tarty posmarowanej masłem. Porobić widelcem nakłucia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.i piec przez ok. 20 minut, póki nie uzyska złocistego koloru.

  2. FARSZ
    1 pozostałe jajko wymieszać za pomocą trzepaczki ze śmietaną i startym na wiórki serem żółtym. Dodać przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Następnie do masy dorzucić pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta.

    Masę wylać na tartę.

    Ugotowane brukselki pokroić na połówki, układać w masie jajeczno - serowej.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec do momentu aż masa się zetnie (ok. 20 - 25 minut).


    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń