Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cebula często występuje w potrawie w roli dodatku i rzadko ma szansę odegrać główną rolę w przepisie. Tarta z cebulą i boczkiem zupełnie odmieni tę perspektywę! Ten aromatyczny wypiek bogaty w skarmelizowaną, pozbawioną ostrego smaku cebulę i chrupiący boczek to idealna propozycja na chłodniejsze, jesienne i zimowe wieczory. Tartę możesz zjeść na ciepło, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika lub na zimno. Potrawa dobrze się mrozi i po rozmrożeniu można ją odgrzać w piekarniku.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6935
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5220
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2291
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6935
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5220
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2291
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Pokrój zimne masło w kostkę i przesiekaj z mąką. Następnie dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odczekaj ok. 5-10 minut, po czym rozwałkuj je na krążek i przełóż do okrągłej foremki (ok. 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Przyciśnij dno i boki tortownicy, po czym nakłuj dno widelcem. Tak przygotowaną foremkę z ciastem włóż do zamrażarki na 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 200°C, wstaw tartę do pieca i trzymaj ok. 20-25 minut, aż będzie złocista. Po czym wyjmij i odstaw do ostudzenia.
Wykonaj farsz. Pokrój boczek w kostkę i przesmaż na patelni przez ok. 5-7 minut. Następnie przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki lub kostkę i przerzuć na patelnię, na której wytapiał się boczek. Cebulę smaż przez około 5 minut, aż zacznie się karmelizować, mieszając od czasu do czasu, po czym odłóż do przestygnięcia.
W dużej misce wymieszaj jajka z serkiem i śmietaną, aby dobrze się połączyły. Następnie dodaj sól, czarny pieprz i suszone zioła. Dorzuć ostudzoną cebulę i boczek, wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż na podpieczony, kruchy spód. Wstaw foremkę z tartą do piekarnika ustawionego na 180°C i piecz 40-45 minut, aż masa zacznie bulgotać, a ciasto lekko zbrązowieje. Następnie lekko wystudź na kratce i podawaj na ciepło.