Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie

Przepis dnia 2017-02-03
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17939

Dodano:

Odsłon: 5468

Kolejne danie typu co mam w lodówce i "pod ręką". Szczególnie polecam gruszkę w occie. Moja mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla mnie pycha.

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 200 g boczku pieczonego
  • 150 g sera feta
  • 1 gruszka z zalewy octowej
  • szczypiorek
  • 2 jajka
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie

Przygotowanie

  1. Wylepiłem ciastem okrągłą formę i gęsto nakłułem widelcem. Boki wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny.

    Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry.

    Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem.
    Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem pokrojonym szczypiorkiem.
    Zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń