Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sposób na tartę dla leniwych. Nie trzeba zagniatać kruchego ciasta, czekać aż się schłodzi w lodówce, wałkować, wykładać... wystarczy podgotować ziemniaki i roznieść je na spodzie tarty i lekko podpiec.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1427
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 455
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1427
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 455
Składniki
Ziemniaki (jak młode to mogą pozostać w łupinkach) ugotować w osolonej wodzie ale tak żeby zachowały kształt, nie powinny się rozpadać, mogą pozostać lekko twardawe.
Formę do tarty wysmarować lekko oliwą, przełożyć ziemniaki i rozgnieść tak, żeby utworzyły zwarty spód. Posolić, lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 15 minut aż się zarumienią.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać, cukinię pokroić w półkrążki.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę do zeszklenia, dodać cukinie i czosnek. Przesmażyć cukinię do zarumienienia, posolić na patelni, przełożyć do miski, dodać pokruszoną fetę i skórkę z cytryny.
W drugiej misce wymieszać jajka ze śmietaną, posolić i popieprzyć. Wymieszać z cukinią.
Masę wylać na spód z ziemniaków. Piec 35-40 minut w 180 stopniach.