Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrób pyszny obiad z kurczakiem i cukinią. Wytrawna tarta to nie tylko świetna opcja na obiad, czy kolację, ale również doskonała imprezowa przekąska. Dodatek słonego sera feta doskonale podbije smak dania. Tartę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 298
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11105
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3639
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1235
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 298
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11105
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3639
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1235
Składniki
Do mąki dodaj zimne masło, jajko oraz sól. Zagniataj całość do uzyskania gładkiej masy, w razie potrzeby możesz dolać odrobinę mleka. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu wyjmij je z lodówki, rozwałkuj i wyłóż na posmarowaną masłem formę (30 cm). Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez około kwadrans w 200 stopniach, aż nabierze złotego koloru.
Szalotkę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dołóż pokrojoną pierś z kurczaka, oprósz solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry cukinię, smaż do momentu, aż zmięknie.
Jajka wbij do miseczki, dolej mleko, dodaj szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wszystko wymieszaj. Na upieczoną tartę wyłóż przestudzony farsz, a następnie wlej jajeczną masę. Dodaj pokruszony ser feta. Piecz całość w 170 stopniach z termoobiegiem przez około pół godziny, aż masa dobrze się zetnie.