Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrób pyszny obiad z kurczakiem i cukinią. Wytrawna tarta to nie tylko świetna opcja na obiad, czy kolację, ale również doskonała imprezowa przekąska. Dodatek słonego sera feta doskonale podbije smak dania. Tartę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9537
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 178
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20798
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9537
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 178
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20798
Składniki
Do mąki dodaj zimne masło, jajko oraz sól. Zagniataj całość do uzyskania gładkiej masy, w razie potrzeby możesz dolać odrobinę mleka. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu wyjmij je z lodówki, rozwałkuj i wyłóż na posmarowaną masłem formę (30 cm). Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez około kwadrans w 200 stopniach, aż nabierze złotego koloru.
Szalotkę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, podsmaż na oliwie na złoty kolor. Dołóż pokrojoną pierś z kurczaka, oprósz solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry cukinię, smaż do momentu, aż zmięknie.
Jajka wbij do miseczki, dolej mleko, dodaj szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wszystko wymieszaj. Na upieczoną tartę wyłóż przestudzony farsz, a następnie wlej jajeczną masę. Dodaj pokruszony ser feta. Piecz całość w 170 stopniach z termoobiegiem przez około pół godziny, aż masa dobrze się zetnie.