Przepis wart wypróbowania: "Tarta z czereśniami i bezą"
Tarta z czereśniami i bezą
Składniki
- 180 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 500 g czereśni
Składniki
- 180 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 500 g czereśni

Etapy przygotowania
Mąkę połącz z cukrem i solą. Masło pokrój w kostkę, dodaj żółtko, wodę i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Formę do tarty wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, wyłóż ciasto.
Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut w temp. 170 stopni C. W międzyczasie przygotuj bezę – białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na koniec wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż wydrylowane czereśnie i przykryj je bezą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.
• 45 minut + czas odstawienia • dla 3–4 osób • cena 14 zł.Źródło: Show
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 108
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 152

Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Oregano
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 86
Ostatnio komentowane przepisy

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 108
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 152

Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Oregano
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 86


Składniki
- 180 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 500 g czereśni
Mąkę połącz z cukrem i solą. Masło pokrój w kostkę, dodaj żółtko, wodę i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Formę do tarty wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, wyłóż ciasto.
Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut w temp. 170 stopni C. W międzyczasie przygotuj bezę – białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na koniec wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż wydrylowane czereśnie i przykryj je bezą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.
• 45 minut + czas odstawienia • dla 3–4 osób • cena 14 zł.Źródło: Show