Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na wytrawną tartę z dynią, serem i pomidorami. Tarta jest kremowa i sycąca; świetnie smakuje na ciepło, ale sprawdzi się również jako chłodna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy. To jeden z moich ulubionych jesiennych przepisów!
blaszka do tart o średnicy 20 cm
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2741
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 553
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 181
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 569
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2741
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 553
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 181
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 569
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 220
Składniki
Przygotowanie tarty rozpocznij od kruchego spodu. W tym celu do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę, zimne masło. Ciasto zarabiaj nożem do uzyskania drobnych grudek masła; całość powinna przypominać konsystencją mokry piasek.
Dodaj około dwie łyżki zimnej wody i zacznij wyrabiać ciasto dłonią, na początku w misce. Następnie wyłóż je na blat i pracuj z nim przez około 2 – 3 minuty do momentu, aż składniki całkowicie się połączą. Z ciastem pracuj szybko, by nie ogrzać zbytnio masła.
Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotuj składniki na nadzienie tarty. Pokrój jedną średnią cebulę w drobną kostkę, dynię w centymetrowe kawałki, a suszone pomidory w duże cząstki.
Do naczynia wlej śmietankę, dodaj jajka i świeżo starty ser. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą widelcem i odstaw w chłodne miejsce.
Po 30 minutach w lodówce wyłóż ciasto na spód na solidnie podsypany mąką blat, oprósz delikatnie z wierzchu i rozwałkuj w spory płat o grubości około 3 – 4 milimetrów.
Przenieś ciasto na natłuszczoną formę do pieczenia tart o średnicy 20 cm i wyklej ją w taki sposób, żeby nie pozostawić żadnych szczelin. Ciasto delikatnie nakłuj widelcem na całej powierzchni, wyłóż je papierem do pieczenia i obciąż ryżem lub grochem ceramicznym. Dzięki temu ciasto nie zdeformuje się w trakcie podpiekania.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra dół, przez około 30 minut – do momentu, aż nabierze delikatnego złotego koloru.
W tym czasie przygotuj nadzienie tarty. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną wcześniej cebulę. Następnie dodaj dynię i smaż ją z cebulą przez 3 – 4 minuty.
Po tym czasie przeciśnij przez praskę czosnek i smaż wszystko ze sobą przez kolejnych kilka minut.
Zawartość patelni podlej wodą i duś przez około 10 minut do momentu, kiedy dynia zmięknie. Dopraw wszystko solą, świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem.
Tak przygotowane nadzienie przełóż do dużego naczynia i zblenduj metalową końcówką wedle własnych preferencji. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji powoli dodaj śmietanę połączoną z jajkami i serem i zmiksuj wszystko do całkowitego połączenia.
Kiedy spód jest odpowiednio podpieczony, zdejmij papier do pieczenia wraz z ciężarem i przelej do tarty nadzienie. Na wierzchu tarty ułóż kawałki koziego sera oraz pokrojone wcześniej suszone pomidory.
Tak przygotowaną tartę włóż ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na około 40 minut – do momentu aż góra tarty pięknie się zarumieni.
Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
Smacznego!