Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna fasolka szparagowa, aromatyczna podsmażona wędzona kiełbasa i chrupiące ciasto francuskie to pyszne połączenie. Dodatkową zaletą tej tarty jest łatwość i szybkość przygotowania. Zazwyczaj gotuję dużą ilość fasolki – taką, by wystarczyła na co najmniej dwa obiady. W tym przypadku było podobnie. Fasolkę, która została mi z poprzedniego dnia wykorzystałam do przygotowania tej tarty.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien i odcinamy końcówki. Mnie trafiła się fasolka, która miała włókna trudne do usunięcia przed gotowaniem, więc usunęłam je już po ugotowaniu fasolki. Oczyszczoną fasolę zalewamy zimną wodą dodając sól w ilości wedle własnego smaku. Ja zazwyczaj na taką ilość fasolki daję łyżeczkę soli. Fasolę gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od grubości strączków. po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i studzimy.
Kiełbasę kroimy w półplastry lub plastry i podsmażamy na rozgrzanym oleju i mieszamy z fasolką.
Formę do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Użyłam okrągłej formy o średnicy 28 cm. Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na papierze w formie. Fragmenty, które bardzo wystają z formy odcinamy nożem i „doklejamy je” tam, gdzie ciasta jest mniej, dociskając dwa kawałki ciasta do siebie. Na ciasto wykładamy fasolkę wymieszaną z kiełbasą. Zawijamy brzegi ciasta na farsz i posypujemy całość bułką tartą.
Formę z tartą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 30 minut, do zrumienienia ciasta. Mnie tarta z fasolką szparagową bardzo smakowała z dodatkiem keczupu:)