Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z fasolką szparagową i kiełbasą na cieście francuskim

Tarta z fasolką szparagową i kiełbasą na cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 2743

Dodano:

Odsłon: 49

Delikatna fasolka szparagowa, aromatyczna podsmażona wędzona kiełbasa i chrupiące ciasto francuskie to pyszne połączenie. Dodatkową zaletą tej tarty jest łatwość i szybkość przygotowania. Zazwyczaj gotuję dużą ilość fasolki – taką, by wystarczyła na co najmniej dwa obiady. W tym przypadku było podobnie. Fasolkę, która została mi z poprzedniego dnia wykorzystałam do przygotowania tej tarty.

Składniki

  • Fasolka szparagowa - 500 g
  • Kiełbasa wędzona (np. śląska, podwawelska) - 200 g
  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie
  • Bułka tarta – 2 łyżki
  • Woda i sól do gotowania fasolki – ok. 1,25 litra wody i 1 łyżeczka soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z fasolką szparagową i kiełbasą na cieście francuskim

Przygotowanie

  1. Fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien i odcinamy końcówki. Mnie trafiła się fasolka, która miała włókna trudne do usunięcia przed gotowaniem, więc usunęłam je już po ugotowaniu fasolki. Oczyszczoną fasolę zalewamy zimną wodą dodając sól w ilości wedle własnego smaku. Ja zazwyczaj na taką ilość fasolki daję łyżeczkę soli. Fasolę gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od grubości strączków. po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i studzimy.

  2. Kiełbasę kroimy w półplastry lub plastry i podsmażamy na rozgrzanym oleju i mieszamy z fasolką.


  3. Formę do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Użyłam okrągłej formy o średnicy 28 cm. Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na papierze w formie. Fragmenty, które bardzo wystają z formy odcinamy nożem i „doklejamy je” tam, gdzie ciasta jest mniej, dociskając dwa kawałki ciasta do siebie.
    Na ciasto wykładamy fasolkę wymieszaną z kiełbasą. Zawijamy brzegi ciasta na farsz i posypujemy całość bułką tartą.

  4. Formę z tartą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 30 minut, do zrumienienia ciasta.
    Mnie tarta z fasolką szparagową bardzo smakowała z dodatkiem keczupu:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń