Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna fasolka szparagowa, aromatyczna podsmażona wędzona kiełbasa i chrupiące ciasto francuskie to pyszne połączenie. Dodatkową zaletą tej tarty jest łatwość i szybkość przygotowania. Zazwyczaj gotuję dużą ilość fasolki – taką, by wystarczyła na co najmniej dwa obiady. W tym przypadku było podobnie. Fasolkę, która została mi z poprzedniego dnia wykorzystałam do przygotowania tej tarty.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5497
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8821
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7678
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5247
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5497
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8821
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7678
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5247
Składniki
Fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien i odcinamy końcówki. Mnie trafiła się fasolka, która miała włókna trudne do usunięcia przed gotowaniem, więc usunęłam je już po ugotowaniu fasolki. Oczyszczoną fasolę zalewamy zimną wodą dodając sól w ilości wedle własnego smaku. Ja zazwyczaj na taką ilość fasolki daję łyżeczkę soli. Fasolę gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od grubości strączków. po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i studzimy.
Kiełbasę kroimy w półplastry lub plastry i podsmażamy na rozgrzanym oleju i mieszamy z fasolką.
Formę do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Użyłam okrągłej formy o średnicy 28 cm. Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na papierze w formie. Fragmenty, które bardzo wystają z formy odcinamy nożem i „doklejamy je” tam, gdzie ciasta jest mniej, dociskając dwa kawałki ciasta do siebie. Na ciasto wykładamy fasolkę wymieszaną z kiełbasą. Zawijamy brzegi ciasta na farsz i posypujemy całość bułką tartą.
Formę z tartą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok. 30 minut, do zrumienienia ciasta. Mnie tarta z fasolką szparagową bardzo smakowała z dodatkiem keczupu:)