Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z gruszką i serem pleśniowym

Tarta z gruszką i serem pleśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 5648

Dodano:

Odsłon: 383

Polaczenie sera plesniowego z gruszka jest znane i doceniane od dawna. Nie kazdy jednak wie, ze komponuje on sie równiez doskonale z chudym bekonem, szczególnie w róznych zapiekankach jak np. w tej tarcie. Jest doskonala jako ciepla kolacja, jako glówne danie z dodatkiem delikatnej salaty, lub jako przekaska.

Składniki

  • CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2-3 łyżki wody
  • NADZIENIE:
  • 300 g sera pleśniowego np. Saint Albray
  • 200 ml śmietany
  • 100 ml creme fraiche
  • 3 jajka
  • 100 g dymki
  • 600 g dojrzałych, ale twardych gruszek
  • 100 g bekonu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • czarny pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z gruszką i serem pleśniowym

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy kruche ciasto na spód tarty.
    Wymieszac zimne maslo z maka, dodac jajko, wode i ugniatac ciasto dlonmi a nastepnie zawinac w folie i wstawic do lodówki na 15-20 minut. Po schlodzeniu rozwalkowac ciasto i ulozyc je w foremce wylozonej papierem do pieczenia i kilkakrotnie nakluc widelcem. Przykryc papierem do pieczenia i wsypac suchy groch, aby ciasto pod obciazeniem upieklo sie równomiernie.
    Piec w temp. ok. 180° C przez 10-15 minut.

  2. W tym czasie obrac gruszki, przeciac je na polowe i wyciac gniazda nasienne. Kazda polówke pokroic na 4-5 plastrów.
    Ser pokroic równiez w grube plastry. Jajka wymieszac z sola, pieprzem, kwasna i slodka smietana, swiezo starta galka muszkatolowa i skrobia kukurydziana. Dymke pokroic na male kawalki i dodac do masy jajeczno-smietanowej.
    Dno tarty wylozyc plastrami gruszki, nastepnie zalac masa jajeczno-smietanowa i ulozyc na niej na zmiane bekon i ser.
    Piec w temp. 180° C przez 25-30 minut. Gdy masa jajeczna sie zetnie, tarta jest gotowa. Ser powinien być złotozólty i niezbyt przypieczony.

  3. Podawac bezposrednio do spozycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń