Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polaczenie sera plesniowego z gruszka jest znane i doceniane od dawna. Nie kazdy jednak wie, ze komponuje on sie równiez doskonale z chudym bekonem, szczególnie w róznych zapiekankach jak np. w tej tarcie. Jest doskonala jako ciepla kolacja, jako glówne danie z dodatkiem delikatnej salaty, lub jako przekaska.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424803
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10646
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336934
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4743
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424803
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10646
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336934
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4743
Składniki
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto na spód tarty. Wymieszac zimne maslo z maka, dodac jajko, wode i ugniatac ciasto dlonmi a nastepnie zawinac w folie i wstawic do lodówki na 15-20 minut. Po schlodzeniu rozwalkowac ciasto i ulozyc je w foremce wylozonej papierem do pieczenia i kilkakrotnie nakluc widelcem. Przykryc papierem do pieczenia i wsypac suchy groch, aby ciasto pod obciazeniem upieklo sie równomiernie. Piec w temp. ok. 180° C przez 10-15 minut.
W tym czasie obrac gruszki, przeciac je na polowe i wyciac gniazda nasienne. Kazda polówke pokroic na 4-5 plastrów. Ser pokroic równiez w grube plastry. Jajka wymieszac z sola, pieprzem, kwasna i slodka smietana, swiezo starta galka muszkatolowa i skrobia kukurydziana. Dymke pokroic na male kawalki i dodac do masy jajeczno-smietanowej. Dno tarty wylozyc plastrami gruszki, nastepnie zalac masa jajeczno-smietanowa i ulozyc na niej na zmiane bekon i ser. Piec w temp. 180° C przez 25-30 minut. Gdy masa jajeczna sie zetnie, tarta jest gotowa. Ser powinien być złotozólty i niezbyt przypieczony.
Podawac bezposrednio do spozycia.