Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ser pleśniowy i sezonowe owoce to połączenie idealne, które już na stałe wpisało się do klasyki światowej kuchni. Jeśli do tej pory go nie testowałeś, tarta z gruszkami i gorgonzolą będzie idealnym początkiem. Prosta przekąska dla gości lub pyszny obiad. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę wysyp do głębokiej miski albo na stolnicę. Masło wyciągnij z lodówki, powinno być bardzo zimne. Posiekaj w kostkę i dołóż do mąki. Posól. Wbij jajko. Ciasto energicznie zagnieć rękoma. Nie wyrabiaj, tylko połącz krótko składniki. Pod koniec dodaj wodę, aby nie było zbyt kruche. Uformuj kulę i włóż ciasto do zamrażalnika na 20 minut.
W tym czasie umyj gruszki pod bieżącą wodą. Obierz i pozbądź się ogonków. Posiekaj na plasterki. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny. Wyjmij zimne ciasto z lodówki. Rozwałkuj je i wylep nim formę do tarty. Widelcem wykonaj delikatne wkłucia. Piecz spód przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celjusza bez termoobiegu. Wyciągnij.
Po lekkim przestudzeniu wysmaruj spód serkiem śmietankowym. Poukładaj plasterki gruszki, a następnie pokrusz w rękach ser pleśniowy. Ponownie wstaw tartę do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyłóż ją. Posiekaj ulubione orzechy bardzo drobno i posyp tartę. Skrop całość miodem albo syropem klonowym.