Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna tarta z grzybami i ziemniakami, która łączy słodycz, leśne smaki i świeżość pomidorków koktajlowych. Idealna jako elegancka kolacja albo sycący obiad.
Forma do tarty 24 cm
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38417
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1249
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38417
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1249
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło, jajko, sól, śmietanę i proszek do pieczenia. Szybko zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Namocz grzyby, a następnie w tej samej wodzie ugotuj je z dodatkiem liścia laurowego. Odsącz i pokrój na mniejsze części.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i grzyby. Duś aż całość zmięknie. Posól w trakcie, popieprz i posyp tymiankiem.
Ziemniaki obierz i ugotuj w całości do miękkości. Nie rozgotowuj ich. Pokrój w plasterki.
Jajka energicznie wymieszaj ze śmietaną i serem. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
Formę do tarty (ok. 24 cm) wysmaruj tłuszczem. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim spód formy i podnieś brzegi.
Na cieście ułóż warstwę ziemniaków, następnie farsz z cebuli i grzybów. Przekrój pomidorki na pół i rozłóż je równomiernie. Polej całość masą jajeczno-śmietanową.
Piecz w nagrzanym piekarniku w 190°C przez ok. 30-35 minut aż masa się zetnie.