Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna tarta z grzybami leśnymi i porami na kruchym cieście
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 80
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4415
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 250
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 80
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4415
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 250
Składniki
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę/jogurt i szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto wyjąć i rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wstawić na pół godziny do lodówki. Po pół godzinie wyjąć i nakłuć dno widelcem. Ciasto pokryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 19 stopni i piec przez 10 minut, zdjąć folię i piec kolejne 5 minut.
W tym czasie jak ciasto się piecze przygotować farsz. Pory umyć i pokroić w plasterki – następnie usmażyć na maśle ( ok 10 minut), przełożyć do miski. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Rozgrzać masło i dodać posiekany czosnek, chwilę przesmażyć i dodać grzyby. Smażyć grzyby ok 15 minut, na koniec posolić i popieprzyć, przełożyć do porów. W drugiej misce wymieszać jajka ze śmietaną, dodać sok z cytryny, posiekaną natkę i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do porów i grzybów, wymieszać, wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 35 minut.