Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z grzybami leśnymi

Tarta z grzybami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 2531

Dodano:

Odsłon: 1232

Aromatyczna tarta z grzybami leśnymi i porami na kruchym cieście

Składniki

  • CIASTO
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu
  • duża szczypta soli
  • NADZIENIE
  • 1 duży por
  • łyżka masła
  • 500 gr grzybów leśnych
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany kwaśnej 18%
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
    Dodać jajko i śmietanę/jogurt i szybko zagnieść kruche ciasto.
    Włożyć do lodówki na minimum godzinę.
    Ciasto wyjąć i rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wstawić na pół godziny do lodówki. Po pół godzinie wyjąć i nakłuć dno widelcem.
    Ciasto pokryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 19 stopni i piec przez 10 minut, zdjąć folię i piec kolejne 5 minut.

  2. W tym czasie jak ciasto się piecze przygotować farsz.
    Pory umyć i pokroić w plasterki – następnie usmażyć na maśle ( ok 10 minut), przełożyć do miski.
    Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Rozgrzać masło i dodać posiekany czosnek, chwilę przesmażyć i dodać grzyby. Smażyć grzyby ok 15 minut, na koniec posolić i popieprzyć, przełożyć do porów.
    W drugiej misce wymieszać jajka ze śmietaną, dodać sok z cytryny, posiekaną natkę i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do porów i grzybów, wymieszać, wylać na podpieczony spód.
    Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń