Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z jabłkowymi różyczkami"
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 273
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 273
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, pokrojone wcześniej na kawałeczki. siekaj nożem, a gdy powstaną grudki, wbij 1 jajko. Dosyp cukier puder. Wlej 3 łyżki zimnej wody. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Cytrynę sparz, wytrzyj do sucha, wyciśnij z niej sok. Jabłka umyj, jak najcieniej obierz. Skórki zwiń ciasno, formując różyczki (z pozostałego miąższu jabłek możesz ugotować kompot). Różyczki natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o śr. 28 cm. Formę do tarty o śr. 22 cm posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep przygotowanym plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Spód przykryj kawałkiem pergaminu. Posyp suchymi ziarnami fasoli albo ryżu.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 10 minut. Potem usuń pergamin oraz fasolę (ew. ryż).
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Czubkiem noża zeskrob rdzeń wanilii. Wymieszaj go ze śmietaną, cukrem, proszkiem budyniowym oraz pozostałymi 2 jajkami. Masę wylej na podpieczony spód. Ustaw różyczki z jabłek. Tartę ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 25-30 minut.
Wyjmij odstaw do wystudzenia. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina