Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z kurczakiem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 156
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 156
Składniki
ciasta zagniatam z 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto chłodzę w lodówce przez 30 min. Rozwałkowuję, placek nawijam na wałek i nakładam na formę do tarty wysmarowaną masłem. Przykrywam ciasto papierem do pieczenia i wysypuję na niego suchą fasolę (lub groch). Piekę 15 min w 190 st. Usuwam papier i fasolę.
Na oliwie szklę pokrojoną w piórka cebulkę, wykładam na ciasto. Na tym samym tłuszczu podsmażam mięso pokrojone w kostkę. Doprawiam solą i pieprzem, wykładam na cebulę. Na tym kładę pokrojone pomidory i oliwki.
Śmietanę mieszam z jajkami, solą, pieprzem, gałką i posiekanym czosnkiem. Sosem zalewam w formie. Tartę piekę ok. 20 min w temp. 200 st. Podaję na ciepło.
Porcja zawiera ok. 450 kcal
Porcja kosztuje ok. 4,50 zł
ok. 80 min
<strong>Sandra Siebert z Lubonia</strong>Źródło: Tina