Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto twój pomysł na jutrzejszy obiad. Do jego przygotowania możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie lub kruche, a w wersji tylko nieco bardziej pracochłonnej możesz przygotować kruchy spód samodzielnie. Tarta z kurczakiem i pieczarkami najlepiej smakuje na ciepło, jednak także po przestudzeniu wciąż pozostaje pyszna. Doskonały pomysł na sycący obiad lub przekąskę na ciepło dla gości.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 425
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 80
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2672
Polecam.
Odsłon: 482
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 712
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 425
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 80
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2672
Polecam.
Odsłon: 482
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 712
Składniki
Zacznij od przygotowania mięsa. Filety z kurczaka pokrój drobno, a następnie dopraw solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym i papryką słodką w proszku. Skrop oliwą i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 25-30 minut, odstaw. Możesz też użyć kurczaka z rosołu, wtedy pomiń ten krok.
Teraz przejdź do przygotowania ciasta. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj zimne masło (najlepiej prosto z lodówki) pokrojone na kawałki. Wbij jajko i dopraw solą. Zagnieć energicznie ciasto. Jeśli ma zbyt kruchą konsystencję, dodaj łyżkę wody.
Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie zrób farsz. Pieczarki umyj, osusz i posiekaj. To samo zrób z cebulą. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj pieczarki. Mieszając raz na jakiś czas, podsmaż warzywa. Paprykę umyj, pozbądź się gniazda nasiennego i posiekaj drobno.
Teraz wyłóż schłodzone ciasto na stolnicę. Rozwałkuj je i wyłóż na spód formy do tarty. Nakłuj widelcem. Wyłóż mięso z kurczaka, a następnie farsz warzywny. Rozsyp paprykę żółtą. Wymieszaj 3 jajka z 200 g śmietany kwaśnej, szybko i energicznie. Wylej na tartę. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45-50 minut aż się zarumieni.