Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto twój pomysł na jutrzejszy obiad. Do jego przygotowania możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie lub kruche, a w wersji tylko nieco bardziej pracochłonnej możesz przygotować kruchy spód samodzielnie. Tarta z kurczakiem i pieczarkami najlepiej smakuje na ciepło, jednak także po przestudzeniu wciąż pozostaje pyszna. Doskonały pomysł na sycący obiad lub przekąskę na ciepło dla gości.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1145
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1324
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 599
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1145
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1324
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 599
Składniki
Zacznij od przygotowania mięsa. Filety z kurczaka pokrój drobno, a następnie dopraw solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym i papryką słodką w proszku. Skrop oliwą i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 25-30 minut, odstaw. Możesz też użyć kurczaka z rosołu, wtedy pomiń ten krok.
Teraz przejdź do przygotowania ciasta. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj zimne masło (najlepiej prosto z lodówki) pokrojone na kawałki. Wbij jajko i dopraw solą. Zagnieć energicznie ciasto. Jeśli ma zbyt kruchą konsystencję, dodaj łyżkę wody.
Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie zrób farsz. Pieczarki umyj, osusz i posiekaj. To samo zrób z cebulą. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj pieczarki. Mieszając raz na jakiś czas, podsmaż warzywa. Paprykę umyj, pozbądź się gniazda nasiennego i posiekaj drobno.
Teraz wyłóż schłodzone ciasto na stolnicę. Rozwałkuj je i wyłóż na spód formy do tarty. Nakłuj widelcem. Wyłóż mięso z kurczaka, a następnie farsz warzywny. Rozsyp paprykę żółtą. Wymieszaj 3 jajka z 200 g śmietany kwaśnej, szybko i energicznie. Wylej na tartę. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45-50 minut aż się zarumieni.