Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcecie urozmaicić nieco swoje dania obiadowe to, ta tarta nadaje się do tego idealnie. A jak ona apetycznie wygląda! Od samego patrzenia pokochacie ją tak jak ja. Po pierwszym kęsie zaprzedacie jej duszę. ;)
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 11
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1909
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 19
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 11
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 1909
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 19
Składniki
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Składniki łączymy ze sobą, tak by powstała kruszonka i dodajemy zimną wodę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Kiedy ciasto będzie w lodówce można przygotować dalsze składniki. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do niego pół łyżeczki przyprawy gyros, trochę pieprzu cayenne i pół łyżeczki papryki słodkiej. Mieszamy. Kroimy cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Podsmażamy chwilę i dodajemy kurczaka. Wszystko smażymy około 10 minut. Kroimy ser w drobną kostkę, ewentualnie można go zetrzeć na tarce. W misce roztrzepujemy jajka i dodajmy śmietankę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ja dodałam także do masy 2 łyżki szczypiorku. Pomidorki nakłuwamy widelcem, aby ładnie się rozpiekły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę do tarty smarujemy grubo masłem i wykładamy dno oraz boki blaszki ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy od nagrzanego piekarnika na 15 minut, by się podpiekło. Na lekko zarumieniony spód wykładamy kurczaka, posypujemy serem. Całość zalewamy masą jajeczno - śmietanową i układamy na wierzchu pomidorki. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut.
Do tarty można także zrobić sos. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy szczypiorek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.