Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo elegancka i znakomita w smaku tarta. Kruche ciasto, delikatna zalewa i chrupiące cukinki.
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 92288
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 565
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 212
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3918
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 92288
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 565
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 212
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3918
Składniki
Kruche ciasto zagniatamy w misce – po prostu masło kroimy w grubą kostkę, wysypujemy mąkę i wbijamy dwa jaja oraz szczyptę soli. Zagniatamy albo ręką albo specjalnym siekaczem – tak czy inaczej robimy to szybko, aby masło nie zdążyło się zbytnio ocieplić – wówczas ciasto byłoby zbyt miękkie. Zagniecione ciasto zgniatamy w kulę i owijamy folią spożywczą a następnie wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie przygotowujemy nadzienie, lub jak kto woli – polewę. Jajka i serek śmietankowy ucieramy na gładko w misce dodając do masy pół łyżeczki tymianku. Oczywiście mogą to być też inne zioła – np. prowansalskie. Ważne, aby tego farszu już nie dosalać, bo serek sałatkowy sam w sobie jest wystarczająco słony.
Kwiaty cukinii i pomidorki koktajlowe myjemy. Kwiaty nie wymagają żadnej obróbki – cukinie przy nich są maleńkie i doskonale upieką się w całości, a tym bardziej same kwiaty. Pomidorki będą wyglądać najładniej, jeśli je przekroimy na pół wzdłuż. Kiedy ciasto kruche wystarczająco schłodzi się i stwardnieje, wyjmujemy je z lodówki i wałkujemy z niego okrągły placek. Wkładamy go do formy na tartę – ceramicznej lub metalowej i tak formujemy, aby spód był równomiernie pokryty ciastem oraz aby ciasto miało rant. Należy dobrze docisnąć je do brzegów formy – wówczas ząbki rantu ładnie się odcisną i będzie pięknie wyglądać po upieczeniu. Spód ciasta nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i wstawiamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 170oC.
Na tak podpieczone ciasto wylewamy nasze nadzienie i układamy kwiaty cukinii i pomidorki. Można to robić centrycznie, można tak, jak na naszym zdjęciu. Dodajemy pomidorki koktajlowe i wstawiamy na kolejnych 20 minut do pieca. Nadal pieczemy w 170oC. Tarta z kwiatem cukinii i pomidorkami koktajlowymiTarta z kwiatem cukinii i pomidorkami koktajlowymi Tarta jest gotowa – danie jest nadzwyczaj piękne i po prostu eleganckie. Można je podać nawet bardzo wymagającym gościom. Kroimy po lekkim przestudzeniu ze względu na kruchość ciasta.