Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z łososiem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12354
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13237
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5493
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12354
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13237
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5493
Składniki
Do mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Brokuły dokładnie umyj, podziel na różyczki, wrzuć je do lekko osolonego wrzątku. Gotuj 2-3 min, potem schłodź w lodowatej wodzie i osusz. Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj. W miseczce wymieszaj jajka ze śmietaną. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Na cieście rozłóż kawałki łososia oraz brokułowe różyczki i posyp szczypiorem. Zalej masą śmietanowo-jajeczną.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę z tartą, piecz 30-40 min. Na 10 min przed końcem pieczenia posyp wierzch tarty płatkami migdałowymi.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 400 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie