Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z łososiem i mozzarellą

Tarta z łososiem i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2116

Dodano:

Odsłon: 1905

Rewelacyjna łososiowa tarta z mozzarellą. świetny pomysł na lekki obiad lub ciepłą kolację. Doskonale sprawdzi się również z dodatkami, np. soczystymi pomidorkami koktajlowymi, różyczkami brokuła lub młodym szpinakiem. Poniżej przedstawiam wersję podstawową.

Składniki

  • Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody
  • Farsz: 150 g wędzonego łososia 180 g sera mozzarella 1/2 pęczka szczypiorku sól pieprz
  • Masa jajeczna: 3 jajka 200 g śmietany 18% szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z łososiem i mozzarellą

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia.

  2. Farsz: Na podpieczony spód wykładamy łososia, którego kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na przemian z plastrami sera. Całość posypujemy szczypiorkiem i posypujemy solą i pieprzem.

  3. Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylać na tartę i całość zapiekać jeszcze 20 min. do całkowitego ścięcia się masy jajecznej.

    Podawać na ciepło lub zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń