Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z łososiem i pomidorem"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Składniki
50 min • Porcja 450 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 6 porcji.
łyżki startego sera mozzarella w kulce, duże jajko, 1 i 1/2 łyżki śmietany, świeżo mielony czarny pieprz, łyżka pokrojonego koperku.
Mąkę przekładam do miski. Dokładam pozostałe i zagniatam ciasto (gdy jest za twarde, dodaję wodę). Schładzam ok. 30 min. Wykładam nim dno formy, nakłuwam widelcem.
sosu przekładam do garnka i miksuję. Doprawiam do smaku.
Na ciasto wylewam 1/2 sosu. Układam na nim pomidora pokrojonego w cienkie plastry. Wykładam łososia oraz połówki oliwek. Całość zalewam resztą sosu.
Tartę wstawiam do piekarnika na ok. 35 minut (180°C). Pod koniec posypuję ją serem mozzarella. Gdy się rozpuści, tarta jest gotowa. Przed podaniem posypuję ją zieleniną, najlepiej natką pietruszki.
To jedna z moich ulubionych. Często gości na naszym stole. Jadwiga Kwiek z FaściszowejŹródło: Kobieta i życie