Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta najlepiej smakuje na gorąco, podana od razu po wyjęciu z pieca. Zimną tartę możesz zaserwować jako przystawkę na przyjęciu lub zabrać do pracy na drugie śniadanie.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19810
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 476
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 460
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6870
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242582
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19810
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 476
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 460
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6870
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242582
Składniki
Na stolnicę wysyp przesianą mąkę, dodaj zimne masło i przesiekaj je, dodaj sól oraz wbij jajko. Szybko wyrabiaj ciasto dłońmi, aż uzyska gładką konsystencję. Uformuj ciasto w kulę, zawiń folią i włóż do lodówki na 0,5-1 godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotuj natłuszczoną tortownicę o średnicy około 25 cm. Rozwałkuj ciasto na stolnicy i za pomocą wałka ułóż w tortownicy, a następnie porządnie porozgniataj tak, aby ciasto sięgało krawędzi formy. Dno ponakłuwaj widelcem i włóż tortownicę na 20 minut do pieca nagrzanego do 180°C.
Na dużej patelni włóż łyżkę masła i rozgrzej, następnie wrzuć posiekany czosnek oraz szpinak. Smaż szpinak przez kilka minut, aż zmniejszy swoją objętość i sok odparuje. Dopraw solą i pieprzem.
Jeśli używasz surowego łososia, odetnij z niego skórę i wyjmij ości. Natrzyj solą i pieprzem a następnie grilluj na łyżce oliwy lub ugotuj na parze.
Do małego rondelka włóż masło i pozwól, aby się rozpuściło. Dodaj mąkę i mieszaj, by nie powstały grudki. Gdy masa będzie jednolita, wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Do wystudzonego sosu dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kremówkę i jajko – wymieszaj energiczne.
Na upieczone, kruche ciasto wyłóż szpinak, porwanego na kawałki łososia, a całość zalej sosem beszamelowym i posyp startym parmezanem. Piecz w piekarniku przez 30 minut w 180°C.