Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z malinami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2704
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2704
Składniki
Do mąki dodaj cukier, zmielone migdały oraz sól, wymieszaj. Następnie dodaj jajko oraz pokrojony w kawałki tłuszcz i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piekarnik nagrzej do 180°C, na 15 minut wstaw do niego formę z ciastem. Po tym czasie usuń papier z fasolą i piecz jeszcze ok. 15 min. Wystudź.
Do rondelka wlej mleko, zagotuj. Do miski włóż żółtka i dodaj cukier puder oraz cukier wanilinowy, obie mąki oraz kilka kropli aromatu migdałowego, zmiksuj. Nie przerywając miksowania, powoli wlewaj gorące mleko. Całość przelej do rondelka, gotuj na małym ogniu, energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Na koniec do gorącego budyniu dodaj pokrojone na kawałki miękkie masło, wymieszaj.
Maliny opłucz i delikatnie osusz. Gorący krem budyniowy wyłóż na kruchy spód. Gdy wystygnie, na wierzchu ułóż maliny i posyp je cukrem pudrem. Ciasto wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 340 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie