Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto klasyka w nowym wydaniu! Tarta z szynką i serem to danie, które zawsze się sprawdza – zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i na przyjęciu. Połączenie chrupiącego spodu, aromatycznej szynki i rozpływającego się w ustach sera to gwarancja sukcesu.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 127
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4825
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 110
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 127
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4825
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 110
Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj je palcami, aż powstanie kruszonka. Wbij jajka i szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Uformuj kulę z ciasta, owiń ją folią spożywczą i schłódź w lodówce przez 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty (około 25 cm średnicy). Nakłuj ciasto widelcem, a następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, aż będzie lekko złociste.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę, a ser żółty zetrzyj na tarce.
Na podpieczony spód ciasta wyłóż przygotowane składniki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W misce wymieszaj śmietankę, serek śmietankowy (lub mascarpone), mleko, jajka, żółtko, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wylej przygotowany sos na wierzch składników w formie.
Wstaw tartę z szynką i serem do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż masa się zetnie, a wierzch będzie złocisty. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut do przestygnięcia przed podaniem.