Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z truskawkami i budyniem śmietankowym"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Ubij mikserem masło z cukrem pudrem. Dodaj jajko i mąkę, wymieszaj na gładkie ciasto. Przełóż je na blat podsypany mąką. Zagnieć, po czym zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i cienko rozwałkuj. Następnie przełóż na natłuszczoną formę i dociśnij. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obsyp suchą fasolą. Dzięki temu w cieście nie zrobią się bąble. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piecz 10 minut. Usuń papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można dodać trochę mniej mleka lub wody). Dodaj esencję waniliową. Wyłóż na ciasto.
Truskawki szybko opłucz, osącz na sitku, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cząstki. Powtykaj je w jeszcze ciepły budyń.
8 porcji • : 20 min • pieczenie: 15 min • chłodzenie 30 min • 254 kcal/porcja • 2 zł/porcjaŹródło: Olivia