Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z truskawkami i budyniem śmietankowym

Tarta z truskawkami i budyniem śmietankowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Tarta z truskawkami i budyniem śmietankowym"

Składniki

  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • roztrzepane jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 90 g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń śmietankowy w proszku
  • 1/2 kg truskawek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ubij mikserem masło z cukrem pudrem. Dodaj jajko i mąkę, wymieszaj na gładkie ciasto. Przełóż je na blat podsypany mąką. Zagnieć, po czym zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

  2. Schłodzone ciasto umieść między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i cienko rozwałkuj. Następnie przełóż na natłuszczoną formę i dociśnij. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obsyp suchą fasolą. Dzięki temu w cieście nie zrobią się bąble. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piecz 10 minut. Usuń papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

  3. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można dodać trochę mniej mleka lub wody). Dodaj esencję waniliową. Wyłóż na ciasto.

  4. Truskawki szybko opłucz, osącz na sitku, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cząstki. Powtykaj je w jeszcze ciepły budyń.

  5. 8 porcji • : 20 min • pieczenie: 15 min • chłodzenie 30 min • 254 kcal/porcja • 2 zł/porcja

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń