Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta to francuski placek z kruchego ciasta o charakterystycznym kształcie. Wewnątrz może znajdować się nadzieje słodkie lub wytrawne. Tarta z warzywami i serem feta w tej wersji jest bardzo aromatyczna, wyrazista i pachnąca letnim słońcem.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 103
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 143
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 239
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 103
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 143
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 239
Składniki
Przygotuj ciasto. Wszystkie sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem na mniejsze kawałki.
Kiedy masło będzie miało wielkość migdałów, wyrób ciasto ręką do całkowitego połączenia składników. Dodaj żółtka i ponownie wszystko połącz.
Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
Przygotuj sos. Wszystkie składniki wymieszaj w osobnej misce za pomocą rózgi. Masa powinna być jednolita.
Pomidora, bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plasterki. Bakłażana podsmaż na oliwie przez ok. 8-10 minut, aż się ładnie zarumieni.
Przygotuj foremkę do tarty o średnicy 22 cm. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o średnicy takiej jak średnica foremki + ok. 3 cm na ranty.
Przełóż ciasto do foremki i starannie dociśnij. Ponakłuwaj tartę w kilku miejscach widelcem i podpiecz ją w temperaturze 160 st. Celsjusza przez ok. 20 minut. Ostudź.
Na ostudzoną tartę wylej biały sos. Następnie poukładaj naprzemiennie plasterki pomidorów, bakłażana i cukinii. Posyp solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Tartę piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza.
Po upieczeniu porozrzucaj na wierzchu tarty oliwki oraz pokruszony w palcach ser feta.
Tartę z warzywami i serem feta udekoruj listkami świeżej bazylii. Podawaj na ciepło.