Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze mieć w zamrażalniku zapas mrożonych warzyw z których można wyczarować pyszne dania. Dziś wybrałam warzywa do piekarnika i przygotowałam tartę. Smaczna i prosta tarta to świetny pomysł na obiad, lub kolację. Kruchy spód, chrupiące warzywa i masa śmietankowo serowa. Delikatna i krucha, smakuje na ciepło i na zimno.
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1462
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 221
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 233
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 230
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 7627
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1462
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 221
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 233
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 230
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 7627
Składniki
Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło i wysiekać. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 20-30 minut. Formę do tarty nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim wcześniej przygotowaną formę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut. Podpieczoną tartę zostawić do wystudzenia.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zamrożone warzywa. Smażyć 7-8 minut, co jakiś czas mieszając. Jajka wymieszać ze śmietaną dodać utarty na tarce ser żółty i pokruszony ser feta. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć podsmażone warzywa, a następnie wlać śmietankę z jajkami i serem.
Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 30 minut.