Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze mieć w zamrażalniku zapas mrożonych warzyw z których można wyczarować pyszne dania. Dziś wybrałam warzywa do piekarnika i przygotowałam tartę. Smaczna i prosta tarta to świetny pomysł na obiad, lub kolację. Kruchy spód, chrupiące warzywa i masa śmietankowo serowa. Delikatna i krucha, smakuje na ciepło i na zimno.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5830
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 372
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5830
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 372
Składniki
Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło i wysiekać. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 20-30 minut. Formę do tarty nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim wcześniej przygotowaną formę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut. Podpieczoną tartę zostawić do wystudzenia.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zamrożone warzywa. Smażyć 7-8 minut, co jakiś czas mieszając. Jajka wymieszać ze śmietaną dodać utarty na tarce ser żółty i pokruszony ser feta. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć podsmażone warzywa, a następnie wlać śmietankę z jajkami i serem.
Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 30 minut.