Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze mieć w zamrażalniku zapas mrożonych warzyw z których można wyczarować pyszne dania. Dziś wybrałam warzywa do piekarnika i przygotowałam tartę. Smaczna i prosta tarta to świetny pomysł na obiad, lub kolację. Kruchy spód, chrupiące warzywa i masa śmietankowo serowa. Delikatna i krucha, smakuje na ciepło i na zimno.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16846
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 842
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23870
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16846
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 842
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23870
Składniki
Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło i wysiekać. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 20-30 minut. Formę do tarty nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim wcześniej przygotowaną formę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut. Podpieczoną tartę zostawić do wystudzenia.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zamrożone warzywa. Smażyć 7-8 minut, co jakiś czas mieszając. Jajka wymieszać ze śmietaną dodać utarty na tarce ser żółty i pokruszony ser feta. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć podsmażone warzywa, a następnie wlać śmietankę z jajkami i serem.
Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 30 minut.