Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z zielonymi szparagami

Tarta z zielonymi szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7103

Dodano:

Odsłon: 5095

Doskonaly lekki obiad lub kolacja. Proste, szybkie i bardzo smaczne danie.

Składniki

  • 180 g mąki
  • 75 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • ok. 70 ml wody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 500 g zielonych szparagów
  • 350 g serka śmietankowego
  • 200 g kwaśnej śmietany (creme fraiche)
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z zielonymi szparagami

Przygotowanie

  1. Zmiksowac make z maslem i sola, pomalu dodawac wode. Wstawic ciasto na godzine do lodówki, wyjac 20 minut przed dalsza obróbka.
    Ciasto rozwalkowac, wlozyc do foremki i posypac spód bulka tarta.

  2. Szparagi blaszujemy ok. 2 min. i splukujemy lodowata woda, nastepnie suszymy w reczniku papierowym.
    Ser mieszamy ze smietana i jajkami, doprawiamy sola i pieprzem.
    Wkladamy do foremki szparagi i zalewamy masa serowa.
    Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170° C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patros 01 czerwca 2014 Ależ to musi byc pyszne i jak apetycznie się prezentuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 01 czerwca 2014 Prawde mówiac, jestem chyba lepszym fotografem niz kucharka:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 01 czerwca 2014 Nie tylko przepis ,ale i zdjęcie powala na kolana!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 czerwca 2014 Szalenie apetyczne danie, zabieram :)
miłej niedzieli :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 01 czerwca 2014 Bardzo ciekawy pomysł na tartę! Muszę wypróbować! Czy możesz zdradzić jakiej średnicy miałaś foremkę do tarty? Obawiam się czy moja nie będzie za duża i czy wszystko mi się nie rozpłynie... Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 31 maja 2014 Pięknie wygląda i na pewno jest bardzo pyszny
Pierwszy raz widzę coś takiego,osobiście wypróbuję .Gratuluję i pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 31 maja 2014 pyszność, połączenie bankowo wyśmienite, ale bym sobie taki kawałeczek zapodała (teraz) :)))) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń