Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szparagami

Przepis dnia 2020-06-05
Tarta ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 2481

Dodano:

Odsłon: 1336

Przepis na tartę ze szparagami

Składniki

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • szparagi
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki startego sera parmezanu
  • sól, pierz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta ze szparagami

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
    Wylep nim dno i boki tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby ciasto się schłodziło.
    Po schłodzeniu na tarte nakłuć widelcem i położyć pergamin, na pergamin nasypać coś na obciążenie (u mnie fasola). Podpiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu zdjąć pergamin i podpiekać jeszcze ok 10 minut bez obciążenia do momentu aż ciasto się zarumieni.

  2. Na podpieczone ciasto układamy szparagi i posypujemy kukurydzę.
    Jajka roztrzepujemy z śmietanką, mlekiem i serem. Doprawiamy przyprawami i wylewamy na tarte.
    Wszystko razem jeszcze zapiekamy przez 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń