Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szparagami to uosobienie wiosny – chrupiące szparagi, kremowe serowo-śmietanowe nadzienie i kruche ciasto. Podana na ciepło lub zimno bardzo efektownie wygląda na rodzinnym obiedzie czy podczas romantycznej kolacji.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7633
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7633
Składniki
Wsyp mąkę do miski lub na stolnicę, dodaj sól, a następnie zimne masło, które posiekasz nożem. Zacznij wyrabiać ciasto, w międzyczasie dodając zimną wodę. Szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę, a następnie wstaw do lodówki do schłodzenia na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na płaski placek. Wysmaruj okrągłą formę tłuszczem (ok.25 cm), przełóż ciasto do blaszki i rozgnieć palcami tak, by nachodziło na boki foremki. Włóż do pieca na 15-20 minut i piecz do momentu, gdy spód ciasta lekko się zarumieni.
Zetrzyj cukinię na tarce i umieść w sicie, które postawisz na zlewie, aby sok swobodnie ściekał. Po chwili naciśnij na warzywo, aby usunąć jak najwięcej płynu. Pokrój ser feta w drobną kostkę lub pokrusz. Umyj szparagi, odetnij twarde końcówki i przekrój je na połowy (górne części z główkami zostaw na później). W dużej misce ubij jajka, śmietanę, sól i pieprz, aż do połączenia składników. Dodaj odsączoną, startą cukinię, pokruszony ser feta, szparagi i zioła. Wymieszaj łyżką.
Wlej nadzienie na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułóż pozostawione szparagi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40-50 minut w 180°C, aż nadzienie stężeje. Wyjmij ciasto z pieca i odczekaj 10 minut, dzięki czemu łatwiej będzie ci pokroić tartę. Podawaj gorące.