Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szparagami to uosobienie wiosny – chrupiące szparagi, kremowe serowo-śmietanowe nadzienie i kruche ciasto. Podana na ciepło lub zimno bardzo efektownie wygląda na rodzinnym obiedzie czy podczas romantycznej kolacji.
Wsyp mąkę do miski lub na stolnicę, dodaj sól, a następnie zimne masło, które posiekasz nożem. Zacznij wyrabiać ciasto, w międzyczasie dodając zimną wodę. Szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę, a następnie wstaw do lodówki do schłodzenia na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na płaski placek. Wysmaruj okrągłą formę tłuszczem (ok.25 cm), przełóż ciasto do blaszki i rozgnieć palcami tak, by nachodziło na boki foremki. Włóż do pieca na 15-20 minut i piecz do momentu, gdy spód ciasta lekko się zarumieni.
Zetrzyj cukinię na tarce i umieść w sicie, które postawisz na zlewie, aby sok swobodnie ściekał. Po chwili naciśnij na warzywo, aby usunąć jak najwięcej płynu. Pokrój ser feta w drobną kostkę lub pokrusz. Umyj szparagi, odetnij twarde końcówki i przekrój je na połowy (górne części z główkami zostaw na później). W dużej misce ubij jajka, śmietanę, sól i pieprz, aż do połączenia składników. Dodaj odsączoną, startą cukinię, pokruszony ser feta, szparagi i zioła. Wymieszaj łyżką.
Wlej nadzienie na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułóż pozostawione szparagi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40-50 minut w 180°C, aż nadzienie stężeje. Wyjmij ciasto z pieca i odczekaj 10 minut, dzięki czemu łatwiej będzie ci pokroić tartę. Podawaj gorące.
Sałatka z cyklu "zielono mi", czyli zielone szparagi, zielony groszek i zielo...
Odsłon: 1215
Sezon na szparagi rozpoczęty to bardzo znakomite warzywo nie doceniane przez...
Odsłon: 1255
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 90
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 173
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 81
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1053
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 33
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 90
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 173
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 81
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1053
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 33
Składniki
Wsyp mąkę do miski lub na stolnicę, dodaj sól, a następnie zimne masło, które posiekasz nożem. Zacznij wyrabiać ciasto, w międzyczasie dodając zimną wodę. Szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę, a następnie wstaw do lodówki do schłodzenia na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na płaski placek. Wysmaruj okrągłą formę tłuszczem (ok.25 cm), przełóż ciasto do blaszki i rozgnieć palcami tak, by nachodziło na boki foremki. Włóż do pieca na 15-20 minut i piecz do momentu, gdy spód ciasta lekko się zarumieni.
Zetrzyj cukinię na tarce i umieść w sicie, które postawisz na zlewie, aby sok swobodnie ściekał. Po chwili naciśnij na warzywo, aby usunąć jak najwięcej płynu. Pokrój ser feta w drobną kostkę lub pokrusz. Umyj szparagi, odetnij twarde końcówki i przekrój je na połowy (górne części z główkami zostaw na później). W dużej misce ubij jajka, śmietanę, sól i pieprz, aż do połączenia składników. Dodaj odsączoną, startą cukinię, pokruszony ser feta, szparagi i zioła. Wymieszaj łyżką.
Wlej nadzienie na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułóż pozostawione szparagi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40-50 minut w 180°C, aż nadzienie stężeje. Wyjmij ciasto z pieca i odczekaj 10 minut, dzięki czemu łatwiej będzie ci pokroić tartę. Podawaj gorące.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Dania główne
Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 414
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 1546