Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta ze szparagami będzie doskonałym pomysłem na wiosenno-letni obiad. Proponujemy wykorzystanie nieco niedocenianych, białych szparagów, których świat z pewnością dorównuje tym zielonym. Wykorzystanie ciasta francuskiego zdecydowanie przyspieszy prace.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 144
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 468
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 29
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1216
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4683
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 144
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 468
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 29
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1216
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4683
Składniki
Przygotuj spód do tarty. Przesiej mąkę pszenną i wyłóż ją na stolnicę albo do dużej miski. Dodaj posiekane zimne masło prosto z lodówki. Dopraw solą. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili dodaj jajko. Krótko i energicznie zagniataj aż do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche, dodaj łyżkę wody.
Uformuj kulę, a następnie włóż spód ciasta do lodówki na 30 minut lub zamrażalnika na 15 minut. Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, a następnie rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód do tarty. Z wierzchu nakłuj widelcem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez około 20-25 minut aż się zarumieni.
W tym czasie przygotuj szparagi. Umyj je pod bieżącą wodą, osusz, a następnie odłam zdrewniałe końce i główki. Resztę pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej na 2 lub 3 części. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno. Ser zetrzyj na tarce.
Pomidorki koktajlowe obmyj pod bieżącą wodą, a następnie przekrój na pół. Na podpieczony, lekko ostudzony spód, wyłóż szparagi i pomidorki koktajlowe. Dodaj starty ser. W małej misce wymieszaj energicznie rózgą jajka, śmietanę, gałkę muszkatołową i czosnek. Zalej tartę. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz aż masa się zetnie i będzie miała złoty kolor, czyli około 30 minut. Po wyciągnięciu posyp świeżym posiekanym szczypiorkiem.