Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na szparagi w pełni, warto więc korzystać i przyrządzać je na różne sposoby. Danie w wersji wegetariańskiej, choć można dodać np. szynki lub boczku.
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 230
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 137
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 28006
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 230
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 137
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 28006
Składniki
Przygotować kruche ciasto: mąkę posiekać z masłem, dodać jajko i sól. Zagnieść w kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia (wystarczy 15 min w zamrażarce jeśli nie mamy czasu czekać). Ważne żeby ciasto jak najkrócej zagniatać w rękach, bo pod wpływem ciepła palców straci kruchość.
Szparagi obrać, opłukać i obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ja przekroiłam szparagi na pół, górną część z główkami wykorzystałam do tarty, a z dolnej zrobiłam zupę. Pomidory pokroić w ósemki lub szesnastki, albo po prostu w grubsze półplastry.
Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek. Radzę nie żałować przypraw żeby danie nie było mdłe. Można popróbować z ulubionymi przyprawami, najlepiej o wyrazistym smaku.
Foremkę smarujemy masłem, wykładamy rozwałkowanym ciastem. Na ciasto układamy szparagi, pomiędzy szparagi pomidory i zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
Pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 20 minut, później posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 min w nieco niższej temperaturze 170 stopni.