Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szparagami, porem i pomidorami

Tarta ze szparagami, porem i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1470

Dodano:

Odsłon: 1102

Wczoraj było idealne ciasto na tartę - do znalezienia w Moich Przepisach na Smakerze lub TU: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/06/idealne-ciasto-na-tarte.html. Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna tarta :) Poniżej propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa.

Składniki

  • 1 porcja ciasta na tartę - szukaj w Moich Przepisach, lub TU: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/06/idealne-ciasto-na-tarte
  • 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g)
  • pęczek zielonych szparagów (700g)
  • 1 duży por (100g) - jego biała i jasnozielona część
  • kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g)
  • 2 jaja - całe
  • 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kostec
  • 150ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru - do gotowania szparagów
  • sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami
  • 1 łyżka oliwy z oliwek - do podsmażenia kurczaka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami

Przygotowanie

  1. Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, nie ma problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu.

    Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę.

    Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.

  2. Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu.

    Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.

    W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, wstawić na 15 min. do lodówki w celu "przegryzienia się" smaków.

    Następnie krótko podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Odstawić do wystudzenia.

  3. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki - pod delikatnym naciskiem same pękną w odpowiednim miejscu.

    Obgotować we wrzącej, osolonej wodzie - można dodać łyżeczkę cukru, wtedy szparagi pozbędą się goryczki - ok. 3 min. - nie wylewać wody, przyda się dalej - a następnie przepłukać zimną, aby nie straciły koloru.

    Odsączyć na sitku. Pokroić w kostkę, ale zostawiając górną część łodygi (tak ok. 1/3 całości) do udekorowania wierzchu tarty.

  4. Pora przeciąć wzdłuż i poszatkować na półplastry.

    Zblanszować go przez chwilę w gorącej wodzie po gotowaniu szparagów. Odcedzić na sitku.

    Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół - u mnie na ćwiartki bo były dość duże.

  5. Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli i pieprzu.

    Dodać śmietaną, łyżkę mąki oraz ewentualne dodatkowe przyprawy i wszystko razem zmiksować - lepszy bardziej wyrazisty smak przypraw, niż mdła, niedoprawiona tarta.

    Dodać żółty ser i wymieszać.

    Na podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć kurczaka, kostkę szparagową i pora.

    Wylać na to masę jajeczną z serem żółtym.

  6. Na wierzch poukładać czubki szparagów i pomidorki koktajlowe, wciskając je lekko w masę.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200C ok. 20-25 min. do całkowitego ścięcia się masy.

  7. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń