Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1470
Dodano: 12.06.2014
Odsłon: 1102
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, nie ma problemu, tym łatwiej będzie nim operować przy krojeniu.
Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę.
Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.
Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu.
Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.
W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, wstawić na 15 min. do lodówki w celu "przegryzienia się" smaków.
Następnie krótko podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Odstawić do wystudzenia.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki - pod delikatnym naciskiem same pękną w odpowiednim miejscu.
Obgotować we wrzącej, osolonej wodzie - można dodać łyżeczkę cukru, wtedy szparagi pozbędą się goryczki - ok. 3 min. - nie wylewać wody, przyda się dalej - a następnie przepłukać zimną, aby nie straciły koloru.
Odsączyć na sitku. Pokroić w kostkę, ale zostawiając górną część łodygi (tak ok. 1/3 całości) do udekorowania wierzchu tarty.
Pora przeciąć wzdłuż i poszatkować na półplastry.
Zblanszować go przez chwilę w gorącej wodzie po gotowaniu szparagów. Odcedzić na sitku.
Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół - u mnie na ćwiartki bo były dość duże.
Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli i pieprzu.
Dodać śmietaną, łyżkę mąki oraz ewentualne dodatkowe przyprawy i wszystko razem zmiksować - lepszy bardziej wyrazisty smak przypraw, niż mdła, niedoprawiona tarta.
Dodać żółty ser i wymieszać.
Na podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć kurczaka, kostkę szparagową i pora.
Wylać na to masę jajeczną z serem żółtym.
Na wierzch poukładać czubki szparagów i pomidorki koktajlowe, wciskając je lekko w masę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200C ok. 20-25 min. do całkowitego ścięcia się masy.
Smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (23)

pysznie-zdrowo-kolorowo 13 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Wygląda imponująco, aż chce się zjeść:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 13 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Cudna i bardzo apetyczna. :-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

terwol 13 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Cudowna, bardzo apetyczna. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 13 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
wyglad boski, a smak pewnie rajski:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 13 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Wspaniała - niezwykle apetycznie wygląda! :)Odpowiedzi: 1 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

gogusia 13 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
wygląda bosko :) a i pewnie smaczna :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 13 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Piękna prezentacja przepisu. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 13 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
absolutnie rewelacyjny pomysł, delikatność, sytość i ten cudowny aromat, brawa ! Odpowiedzi: 3 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 13 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
z takich składników musi być smaczna! Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 13 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Tarta wygląda przepysznie, nabrałam na nią ochoty więc na razie ląduje w książce.Piękne zdjęcia :) pozdrawiam :) Odpowiedzi: 3 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz